Вести

Преминуо познати српски позоришни, филмски и телевизијски глумац Власта Велисављевић (1926-2021)

24 март 2021

Познати српски позоришни, филмски и телевизијски глумац Власта Велисављевић преминуо је у Београду 24. марта у 95. години, после вишедневне борбе са корона вирусом.

Вицкасти уметник ведрог духа и диван, драг човек благе нарави, како су га описивале бројне колеге, био је омиљени глумац бројних генерација.

Господин Велисављевић био је припадник прве генерације студената глуме у Београду. Сарађивао је са бројним позоришним, телевизијским и филмским редитељима.

На сцени је провео више од 70 година, а за то време остварио је више од 350 улога, играо у 45 дугометражних филмова, 61 телевизијском филму и 56 серија.

На филмском платну први пут се појавио 14. јула 1959. године у ратној драми „Ноћи и јутра“ у режији Пјера Мајхровског, а по сценарију Меше Селимовића.

Био је члан Београдског драмског позоришта, а од 1969. године, па до одласка у пензију, матична кућа било му је Југословенско драмско позориште.

Наступао је и на другим београдским театарским сценама, укључујући и Народно позориште у којем је неколико година, с великим успехом, тумачио лик Симеона Савског у "Сабирном центру" Душана Kовачевића, у режији Божидара Ђуровића.

Последњу премијеру имао је 25. новембра 2019. године на сцени Мадленианума у представи "Нана", по тексту Емила Золе и у режији Иване Вујић.   

Народно позориште у Београду са изузетним поштовањем одаје почаст драмском уметнику Власти Велисављевићу.

Вечна слава и хвала.