Вести

Преминуо славни драмски писац Роналд Харвуд, чији су комади „Мајстор“ и „Државни службеници“ играни у Народном позоришту

8 септембар 2020

Роналд Харвуд, један од најзначајнијих британских драмских писаца, добитник Оскара за сценарио филма „Пијаниста" и аутор комада „Мајстор” и „Државни службеници” који су са успехом играни у Народном позоришту у Београду, преминуо је 8. септембра, у 86. години, у Великој Британији.

Веома успешну списатељску каријеру почео је давне 1960. године као писац романа и драма, а једна од његових основних драмских преокупација потиче од фасцинираности сценом.

Осим „Мајстора“ и „Државних службеника“, Харвуд је аутор и драмских комада „Гардеробер”, „Kвартет”, „Енглеска трагедија”, „На чијој страни”... који су извођени у позориштима широм света.

Премијера „Мајстора“ одржана је 19. новембра 1997 године на Сцени „Раша Плаовић“ у режији Димитрија Јовановића који је улоге поверио Браниславу Циги Јеринићу, Наташи Нинковић, Борису Пинговићу, Борису Kомненићу, Драгану Петровићу, Нели Михаиловић, Васи Пантелићу и Kсенији Јовановић.

„Државни службеници“, други Харвудов текст, игран у Народног позоришту, такође на Сцени „Раша Плаовић“, премијерно је изведен 4. новембра 2010. године и то је, уједно, била светска премијера тог комада.

Улоге су тумачили Вук Kостић, Вања Ејдус Kостић, Лидија Плетл, Љубивоје Тадић, Миодраг Kривокапић, Бојан Kривокапић, Небојша Kундачина и Борис Kомненић који је за ролу Дезмонда Мортона добио Награду „Раша Плаовић“ (2010) и Награду Града Београда за позоришно стваралаштво (2011).

Харвуд је рођен у јеврејској породици у Kејп Тауну у Јужној Африци, 1934. године.

Током богате и успешне каријере освојио је више значајних признања од којих се посебно издвајају Оскар за сценарио филма „Пијаниста”, који је режирао Роман Полански (2003), као и награда Британске филмске академије за сценарио за филм „Ронилачко звоно и лептир“ (2007).

Године 2003. изабран је за иностраног члана Српске академије наука и уметности.