Вести

Примадона Jадранка Јовановић члан жирија Међународног такмичења оперских уметника, уз светску звезду тенора Роберта Алању

16 децембар 2020

Првакиња Опере Народног позоришта у Београду, мецосопран Јадранка Јовановић, још једном се нашла у самом врху оперских уметника из читавог света, овога пута као члан жирија Међународног такмичења оперских певача, у организацији италијанске школе певања Фиоренца Ћедолинс 2021, (Fiorenza Cedolins), које се ове године други пут одржава виртуелно.

Чланови жирија представљају скуп еврпске елите посвећене класичној музици и оперском певању. Поред реномираног сопрана Фиоренце Ћедолинс као председника жирија и српске примадоне Јадранке Јовановић, остале чланове чине најпознатија имена из света оперске уметности: тенор Роберто Алања (Roberto Alagna), сопран Ана Пироци (Anna Pirozzi), баритони Карлос Алварез (Carlos Alvarez) и Бруно де Шимоне (Bruno de Simone), диригент и уметнички директор оркестра „Солисти Венети” Ђулиано Карела (Giuliano Carella), као и уметнички директори оперских кућа: Реал из Мадрида, Сао Паоло из Бразила, Краљевске опере у Лијежу, театра Маестранца у Севиљи, Театра у Велансији, Театра Зарзуеле у Мадриду, Опере Лас Палмас, Радијског националног оркестра из Аргентине, Фестивала Доницети у Бергаму, Фондације Перголези, затим, музички критичар из часописа „Кориере дела Сера” (Corriere della Sera), као и други изузетни уметници.

 „Ово је посебна част и велико признање за мој целокупни уметнички опус. Изузетно сам поносна што се међу оваквим члановима жирија, кроз моје име, ставља акценат на наше Народно позориште, као и на српски Парламент чији сам члан” – изјавила је Јадранка Јовановић, која је од ове сезоне ментор Оперског студија „Борислав Поповић” при Народном позоришту.

Жири ће оцењивати младе такмичаре у категоријама опере, оперете, мјузикла, зарзуеле, лида и у категорији класичне савремене вокалне музике.  

Осим новчане награде (укупан фонд износи 11.000 евра), најталентованији млади певачи биће награђени посебним наградама у виду стипендија, аудиција и уговора са позориштима и институцијама који су присутни у жирију.