Вести

ПРОСЛАВЉЕНИ ИТАЛИЈАНСКИ ТЕНОР МАРИО МАЛАЊИНИ ГОСТОВАО У ПУЧИНИЈЕВОЈ “ТОСКИ”

4 децембар 2015

У опери Ђакома Пучинија “Тоска”, која је у петак 4. децембра изведена на Великој сцени под диригентском управом Дејана Савића, у улози романтичног, слободољубивог и заљубљеног сликара Марија Каварадосија наступио је чувени италијански тенор Марио Малањини, насловну ролу страствене и импулсивне диве Флорије Тоске певала је Ана Рупчић, док је лик бескрупулозног шефа полиције барона Скарпије дочарао баритон Миодраг Д. Јовановић.
У овој мелодраматичној и трагичној сторији о љубави, страсти, опсесији, али и тиранији, злу, корупцији и моћи, што је истовремено чини и својеврсним политичким трилером, наступили су и Михаило Шљивић (Црквењак), Вук Матић (Анђелоти), Дарко Ђорђевић (Сполета), Александар Пантелић (Шароне), Невена Матић (Пастир) и Страхиња Ђокић (Тамничар).
У представи учествују и Оркестар и Хор Опере Народног позоришта, као и чланови Дечијег хора "Хориславци".
Сценографију је урадио Мираш Вуксановић, костиме Катарина Грчић, а видео продукцију Петар Антоновић.
Музичка драма у три чина "Тоска", настала по либрету Луиђија Илике и Ђузепеа Ђакозе, а на основу истоимене драме Викторијена Сардуа, премијерно је изведена 2. априла прошле године у режији госта из Скопља Дејана Прошева.
Радња опере, која представља место сталног преплитања политичких и љубавних интрига, дешава се у Риму јуна 1800. године, у време Наполеоновог пробоја у Италију и претње преотимања тог града од тадашњег Напуљског краљевства.
Малањини, један од водећих тенора драмског репертоара у свету, осим више од 40 улога у своме фаху, прославио се и ролама у Вердијевим и Пучинијевим операма, као и тумачењем улоге Дон Хозеа у Бизеовој популарној опери "Кармен".
Лауреат је многих значајних и признатих конкурса у свету, попут "Белведереа" у Бечу, "Тито Гоби" у Риму…
Током своје богате каријере наступао је са водећим светским диригентима и солистима, редовно гостујући у најзначајнијим оперским кућама у Милану, Риму, Напуљу, Њујорку, Лондону, Бечу, Паризу, Берлину…
Такође је учествовао на великим фестивалима попут Маћерате, Таормине, Иродиона…
Гостовање Малањинија помогао је Италијански институт за културу у Београду, са којим Народно позориште планира озбиљну сарадњу током наредне године.
М.Б.