Vesti

PROSLAVLjENI ITALIJANSKI TENOR MARIO MALANjINI GOSTOVAO U PUČINIJEVOJ “TOSKI”

4 decembar 2015

U operi Đakoma Pučinija “Toska”, koja je u petak 4. decembra izvedena na Velikoj sceni pod dirigentskom upravom Dejana Savića, u ulozi romantičnog, slobodoljubivog i zaljubljenog slikara Marija Kavaradosija nastupio je čuveni italijanski tenor Mario Malanjini, naslovnu rolu strastvene i impulsivne dive Florije Toske pevala je Ana Rupčić, dok je lik beskrupuloznog šefa policije barona Skarpije dočarao bariton Miodrag D. Jovanović.
U ovoj melodramatičnoj i tragičnoj storiji o ljubavi, strasti, opsesiji, ali i tiraniji, zlu, korupciji i moći, što je istovremeno čini i svojevrsnim političkim trilerom, nastupili su i Mihailo Šljivić (Crkvenjak), Vuk Matić (Anđeloti), Darko Đorđević (Spoleta), Aleksandar Pantelić (Šarone), Nevena Matić (Pastir) i Strahinja Đokić (Tamničar).
U predstavi učestvuju i Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta, kao i članovi Dečijeg hora "Horislavci".
Scenografiju je uradio Miraš Vuksanović, kostime Katarina Grčić, a video produkciju Petar Antonović.
Muzička drama u tri čina "Toska", nastala po libretu Luiđija Ilike i Đuzepea Đakoze, a na osnovu istoimene drame Viktorijena Sardua, premijerno je izvedena 2. aprila prošle godine u režiji gosta iz Skoplja Dejana Proševa.
Radnja opere, koja predstavlja mesto stalnog preplitanja političkih i ljubavnih intriga, dešava se u Rimu juna 1800. godine, u vreme Napoleonovog proboja u Italiju i pretnje preotimanja tog grada od tadašnjeg Napuljskog kraljevstva.
Malanjini, jedan od vodećih tenora dramskog repertoara u svetu, osim više od 40 uloga u svome fahu, proslavio se i rolama u Verdijevim i Pučinijevim operama, kao i tumačenjem uloge Don Hozea u Bizeovoj popularnoj operi "Karmen".
Laureat je mnogih značajnih i priznatih konkursa u svetu, poput "Belvederea" u Beču, "Tito Gobi" u Rimu…
Tokom svoje bogate karijere nastupao je sa vodećim svetskim dirigentima i solistima, redovno gostujući u najznačajnijim operskim kućama u Milanu, Rimu, Napulju, Njujorku, Londonu, Beču, Parizu, Berlinu…
Takođe je učestvovao na velikim festivalima poput Maćerate, Taormine, Irodiona…
Gostovanje Malanjinija pomogao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu, sa kojim Narodno pozorište planira ozbiljnu saradnju tokom naredne godine.
M.B.