Vesti

PROSLAVLjENI OPERSKI REDITELj ĐANKARLO DEL MONAKO U NARODNOM POZORIŠTU

20 jun 2016

Italijanski operski reditelj Đankarlo del Monako, umetnik svetske reputacije i karijere, boravio je u Beogradu radi dogovora o mogućnostima saradnje sa Operom Narodnog pozorišta.
Tom prilikom, maestro se susreo sa v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejanom Savićem, sa kojim je, kao dirigentom, inače, već sarađivao ranije.
Gospodin del Monako je iskoristio priliku da tokom svoga kratkog boravka u Beogradu pogleda produkciju Verdijevog "Otela" u režiji Paola Bajoka, u izvođenju Jasmine Trumbetaš - Petrović, Nikole Kitanovskog, Karlosa Almaguera k.g. i ostalih solista, Hora i Orkestra Opere, povodom čega je izrazio zadovoljstvo visokim umetničkim nivoom produkcije, mogućnostima i dometima nacionalne Opere.
Maestro del Monako, sin jednog od najboljih tenora u istoriji operske umetnosti, Marija del Monaka, naglasio je snažne veze koje su postojale između njegovog oca i naše nacionalne opere, stvarane tokom brojnih nastupa ovog vodećeg operskog umetnika svoga doba u Beogradu.
Imajući to u vidu, jedan od naslova predloženih za početak saradnje upravo je Belinijeva "Norma", opera koju je stariji del Monako sa ogromnim uspehom izvodio više puta pred našom publikom.
Na ovaj način, Opera Narodnog pozorišta bi na svom bogatom repertoaru dobila još jedno delo koje spada među najpopularnije u takozvanom "gvozdenom repertoaru", ovoga puta u sjajnoj produkciji velikog reditelja.