Вести

ПРВАЦИ БАЛЕТА БОЉШОЈ ТЕАТРА СВЕТЛАНА ЗАХАРОВА, МИХАИЛ ЛОБУХИН И АНА ТИХОМИРОВА ГОСТОВАЛИ У„БАЈАДЕРИ“

26 октобар 2015

Прваци Балета Бољшој театра из Москве Светлана Захарова, Михаил Лобухин и Ана Тихомирова гостовали су 26. октобра у „Бајадери“ која је изведена у Великој дворани Сава центра, у оквиру 47. БЕМУС-а.
У овом балетском спектаклу на музику Лудвига Минкуса, у кореографској поставци Габријеле Комлеве, највећа балерина света, једина активна prima ballerina assoluta данашњице, Светлана Захарова, наступила је у препуној сали у улози главне јунакиње, индијске плесачице Никије, бајадере.
Њен партнер, у улози индијског принца Солора, био је Михаил Лобухин, док је рола Гамзати, кћерке раџе Дугманте, била поверена Ани Тихомировој.
У подели су били и Денис Касаткин (Велики Браман, свештеник), Милош Кецман (Магдавеја, главни факир), Стеван Хаџи-Славковић (Раџа Дугманта, владар), Горан Станић (Толорагва, Солоров пријатељ, ратник), Тамара Антонијевић (Аја, Гамзатина слушкиња), Игор Пастор (Златни бог)...
У представи је учествовао целокупни ансамбл Балета и солисти, као и Оркестар Народног позоришта под диригентском управом, такође госта из Бољшој театра, маестра Алексеја Богорада.
Сценографију је урадио Борис Максимовић, а костиме је креирала Олга Мрђеновић.
Представа је премијерно одиграна 19. маја 2011. године на Великој сцени НП у Београду.
Премијера је, уједно, била и прво извођење овог класичног балетског дела у целини, од оснивања нашег Балета. Наиме, пре више од две деценије, 1991. године, под насловом "Снови" играна је сцена из “Бајадере”, у кореографској поставци Ларисе Шатилове.
Балет "Бајадера" је дело које на свом репертоару негује свака респектабилна балетска компанија у свету тако да његова поставка на сцени НП, по први пут у интегралној верзији, представља велики и значајан подухват.
Праизвођење овог балета било је далеке 1877. године у Маријинском театру у Санкт Петерсбургу. Чувени кореограф Мариус Петипа је градио своју кореографију под јаким утицајима романтизма, користећи естетику класике.
М.Б.