Вести

РАДМИЛИ ЖИВКОВИЋ УРУЧЕНА НУШИЋЕВА НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО ГЛУМЦУ-КОМИЧАРУ

25 април 2015

„Нушићева награда за животно дело глумцу-комичару“ додељена је у суботу 25. априла првакињи Драме Народног позоришта у Београду Радмили Живковић.
На свечаности одржаној у Центру за културу Смедерево последње вечери 32. Фестивала „Нушићеви дани“, престижно признање уручила јој је градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић.
Публика у препуној сали поздравила је признату драмску уметницу дуготрајним и бурним аплаузом.
O уметничком путу госпође Живковић веома надахнуто говорио је професор глуме на Приштинском универзитету и члан жирија за доделу те награде Светозар Рапајић, а након тога приказан је получасовни филм аутора Петра Антоновића у којем је публика уживала у инсертима из представа „Госпођа министарка“, „Др“ и „Народни посланик“.
Радмила Живковић је 26. лауреат овог престижног признања, а једногласну одлуку, на седници одржаној 30. јануара, донео је трочлани жири у којем су, осим Рапајића, били и глумица Светлана Бојковић, као председница, и професорка књижевности из Смедерева мр Татајана Лазаревић Милошевић.
Овогодишњи  32. „Нушићеви дани”, у селекцији драмског писца и редитеља Братислава Петковића, одржани су од 16. до 25. априла у Центру за културу Смедерево.
Покровитељи манифестације су Град Смедерево и Министарство културе и информисања Републике Србије.
Фестивал „Нушићеви дани“ покренут је 1984. године с циљем популаризације великог комедиографског дела Бранислава Нушића, који је важан део живота (детињство и младост) провео у Смедереву.
Нушићева награда за животно дело глумцу комичару додељује се од 1990. године.
На матичној сцени, Радмила Живковић тренутно игра у два Нушићева комада – „Госпођи министарки” (Живка Поповић) и „Народном посланику“ (Павка).
М.Б.