Вести

Редитељ Јагош Марковић добитник Нушићеве награде за афирмацију драмске класике за 2018. годину

17 април 2018

Бијенална награда за позоришну режију - Нушићева награда за афирмацију драмске класике за 2018. годину по одлуци жирија припала је позоришном редитељу "веома особене, богате и маркантне поетике" Јагошу Марковићу.

Награду додељује Фестивал "Нушићеви дани у Смедереву", а у саопштењу жирија се наводи да су Марковићев велики таленат и занатска професионалност током богате и плодне вишедеценијске уметничке каријере у служби "разоткривања апсурда садашњег времена и његових, наопаких вредности".

Жири је оценио да су снажно обележје већине Марковићевих представа тужно-смешне, наказно-комичне и горке парадигматичне приче.

"Сви они који цене уметност режије Јагоша Марковића, и критика и гледаоци, сматрају да када он поставља представу, непогрешиво налази адекватан редитељски кључ, а затим одговарајућим сценским средствима и прецизном поделом улога постиже завидне уметничке резултате", наводи се у саопштењу.

Жири који је одлучивао о награди предводила је глумица Љиљана Стјепановић, а чланови су били и глумица Радмила Живковић, члан Градског већа задужена за ресор просвете и образовања Града Смедерева Миљана Кравић и театролог др Зоран Максимовић.
М.Б.