Вести

Резиме 154. сезоне; Ана Павловић, уметничка директорка Балета Народног позоришта у Београду

14 јул 2023

Уметничка директорка Балета Ана Павловић оценила је управо завршену сезону, која је протекла у обележавању веома значајног јубилеја – стогодишњице балетског ансамбла, као изузетно успешну.

„У ту част, поклонили смо публици чак два премијерно изведена балета. Балетски репертоар је постао богатији за једну класичну и једни савремену балетску представу. Балет Гусар/Le Corsaire на музику Адолфа Адама и групе композитора, у кореографији Бахрама Јулдашева, извођен на многим светским сценама као део класичног балетског наслеђа, по први пут је приказан у нашем позоришту ангажујући целокупан корпус солиста и ансамбла Балета.
 С друге стране, Балетски триптих Infinitas је публици представио савремене радове регионално етаблираних кореографа Игора Kирова, Милоша Исаиловића и Маше Kолар на музику српских композитора Станојла Рајичића, Енрика Јосифа и Петра Kоњовића, и представља својеврсни омаж великанима балетске уметности кроз историју коју су стварали инспирисани истом музиком. Такође, у овој сезони обновили смо и Краљицу Марго са новим солистичким поделама. Од значајних регионалних гостовања свакако треба издвојити извођење Жизеле у Скопљу у оквиру платформе Open Balkan Theatre/ Театар Отворени Балкан и Kо то тамо пева на Првом међународном балетском фестивалу Плесне ноћи у Љубљани“, сматра Ана Павловић.

Поводом Дана државности Републике Србије Балету Народног позоришта у Београду додељен је Сретењски орден првог степена за нарочите заслуге и постигнуте резултате у области балетске уметности, поводом сто година постојања сталног балетског ансамбла и репертоара.