Вести

“РОДОЉУПЦИ” ОТВОРИЛИ 21. ГЛУМАЧКЕ СВЕЧАНОСТИ „МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ“, ПАВЛУ ЈЕРИНИЋУ НАГРАДА СТРУЧНОГ ЖИРИЈА, А НЕЛИ МИХАИЛОВИЋ ЖИРИЈА ПУБЛИКЕ

3 април 2016

Извођењем Стеријиних “Родољубаца”, у режији и сценографији Андраша Урбана, у суботу 2. априла на сцени пожаревачког Центра за културу, отворене су 21. Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“.
Стручни жири, у саставу проф.др Милован Здравковић и драмске уметнице Ана Софреновић и Радмила Ђуричин, за најбољег глумца вечери прогласио је Павла Јеринића, а жири публике (професор српског језика и књижевности Јелена Чобић, шеф експозитуре Уникредит банке у Пожаревцу Драган Кузмановић и директор Музичке школе "Стеван Мокрањац" Зоран Марић), награду је доделио Нели Михаиловић.
Представа је изведена у оквиру главног програма, у селекцији редитеља Небојше Брадића, а до 7. априла биће одиграни и комади “Мајстори, мајстори” (Позориште “Бошко Буха”), “Отело” (Југословенско драмско позориште), “Пијани” (Атеље 212), “Клаустрофобична комедија” (Звездара театар) и „Говорна мана“ (Српска драма Народног позоришта из Приштине, са седиштем у Грачаници).
На фестивалу ће бити додељена традиционална награда, статуета Миливоја Живановића, за најбоље глумачко остварење.
“Родољупци” су премијерно изведени 30. октобра прошле године на Великој сцени Народног позоришта у Београду.
У подели су Слободан Бештић (Жутилов), Анастасиа Мандић (Нанчика), Сузана Лукић (Милчика), Павле Јеринић (Шандор Лепршић), Нела Михаиловић (Госпођа Зеленићка), Хаџи Ненад Маричић (Шербулић), Никола Вујовић (Смрдић), Предраг Ејдус (Гавриловић), Бранко Јеринић (Нађ Пал), Бојан Кривокапић (Еден)...
Драматурзи су Славко Милановић и Сузана Вуковић, која је и сарадник редитеља, комппозитор је Ирена Поповић Драговић, а костимограф Марина Сремац.
М.Б.