Вести

СНАЖАН И СРДАЧАН АПЛАУЗ НА ПРЕМИЈЕРИ ПРЕДСТАВЕ „ПРИЗОРИ ЕГЗЕКУЦИЈЕ“

22 новембар 2010

Трећа драмска премијера у овој сезони – „Призори егзекуције“ Хауарда Баркера у режији Марка Манојловића, одржана је веома успешно у понедељак 22. новембра на Сцени „Раша Плаовић“.

Снажан и срдачан аплауз упућен актерима овог комада, у којем главну улогу, лик сликарке Галактије, тумачи бриљантна гошћа из новосадског Српског народног позоришта Гордана Ђурђевић Димић, добар je почетни показатељ да је национални театар добио још једну квалитетну представу коју ће публика веома радо гледати.
У подели су били и Михаило Лађевац (Ургентино), Ненад Стојменовић (Карпета), Даниела Кузмановић (Ривера), Гојко Балетић (Суфићи), Бојана Стефановић Торњански (Супорта), Бранко Видаковић (Остенсибиле), Александар Ђурица (Продо /Човек у суседној ћелији/ Морнар 1), Стефан Бузуровић (Морнар 2/Сордо/Пастаћо), Калина Ковачевић (Деменша) и Драган Николић (Лазања/Морнар 3/ Чувар/ Радник).
Ова горко – хумористичка драма, написана 1986. године, бави се не само одговорношћу уметника и његовим односом према држави, већ и нечим с чим се свакодневно срећемо, а то је однос између личне амбиције и моралне одговорности.
Радња се дешава у Венецији, у 16. веку, а у њеном средишту налази се уметница слободног духа – Галактија, која је одабрана међу својим амбициозним колегама, укључујући и његог љубавника Карпету, да овековечи најважнији тренутак града – његов сјајни тријумф у бици код Лепанта. Али, Галактија је одлучна да служи истини, а не онима који је плаћају. Ужаси рата ускоро се појављују на њеном платну...
М.Б.