Вести

СОФОКОЛОВА "АНТИГОНА", ПОСЛЕ ПАУЗЕ ОД 14 МЕСЕЦИ, ПОНОВО НА ДРАМСКОМ РЕПЕРТОАРУ ВЕЛИКЕ СЦЕНЕ

20 јун 2014

Софоклова трагедија "Антигона" у режији Јагоша Марковића, са Вањом Ејдус у насловној улози, после паузе од 14 месеци, поново је, од 20. јуна, на редовном драмском репертоару Велике сцене.
Уместо Драгана Мићановића, улогу Креонта одиграо је Александар Срећковић Кубура који ће је и убудуће тумачити, а његову досадашњу ролу Гласника преузео је Марко Јањић.
У ансамблу су били и Вјера Мујовић (Исмена), Ђурђија Цветић (Хор), Михаило Јанкетић (Тиресија), Бојан Кривокапић (Стражар), Марија Бергман (Еуридика), Момчило Оташевић (Хемон)...
Представа је премијерно одиграна 30. децембра 2012. године у Југословенском драмском позоришту уместо у матичној згради, због штете проузроковане пожаром који се у ноћи између 2. и 3. децембра догодио на Великој сцени.
У међувремену, такође у ЈДП-у, одигране су и две репризе, а премијера на матичној сцени одржана је 19. фебруара 2013. године.
Представа је последњи пут била на репертоару 9. априла исте године.
Марковићева поставка чувеног бисера античке књижевности из петог века пре Нове ере, урађена је у славу људског и божанског у човеку, а против фашистичког разврставања жртава по вери, нацији или некој другој припадности.
Софокле, један од најзначајнијих представника хеленске трагедије, поред Есхила и Еурипида, радњу је сместио у антички град Тебу, за време владавине краља Креонта...
Редитељ је урадио и сценографију, костиме је креирала Бојана Никитовић, а за дизајн звука био је задужен Владимир Петричевић.
М.Б.