Вести

Солисти Балета Народног позоришта у Београду Милану Русу уручена Награда „Терпсихора“

24 април 2019

Награда „Терпсихора“, коју сваке године поводом Светског дана игре додељује Удружење професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије, уручена је 25. априла солисти Балета Народног позоришта у Београду Милану Русу.

На свечаности одржаној у Музеју Народног позоришта, Рус је признање примио из руку председнице жирија, стручне сараднице у култури, Иване Миловановић.

Жири, у којем су биле и првакиња Балета Народног позоришта у Београду и професорка на Институту за уметничку игру Бојана Жегарац и оснивач и директорка Дах театра и позоришна редитељка Дијана Милошевић, одлуку је донео једногласно.

„Од Балетске школе у Новом Саду, преко балетског ансамбла Српског народног позоришта, где после низа солистичких улога стиче звање другог солисте, до Балета Народног позоришта у Београду, који га ангажује као сталног члана 2003. године, у коме као балетски играч интерпретира целокупан репертоар, од класичног и неокласичног до савременог плесног стила, због чега убрзо постаје први солиста, уз ангажмане и у осталим позориштима која повремено негују плесни репертоар, сарађујући током богате каријере са бројним угледним домаћим и међународним кореографима различитог сензибилитета, Милан Рус је прешао пут професионалног балетског уметника вредног нашег поштовања“, наведено је у образложењу жирија, који је овом приликом издојио само један део његовог уметничког опуса као професионалног балетског играча.

„Био је наш Салијери у балету Wofgang Amade, Младић у La Capineri,, Певач у култном балету Kо то тамо пева, Врач у Посвећењу пролећа, Арман у Дами с kамелијама, Ла Мол у Kраљици Марго, наш Орфеј у балету Орфеј у подземљу… Био је још толико тога у кореографијама које су га формирале као играча и битно утицале на њега и на његов сценски израз“, истакао је стручни жири и оценио да је Рус, у свакој улози која му је била поверена, пленио сопственом харизмом, упечатљивом сценском појавом и извођачком техником високог нивоа.

“На посебан, лични начин остваривао је солистичке улоге које се памте, али се мора посебно истаћи његов високи ангажман у дуетној игри, чију захтевност је увек разумео. У дуетима је увек био поуздан и посвећен партнер својим колегиницама балеринама, које су се у његовим рукама увек осећале сигурно и подржано. Милан Рус је посебан и непоновљив балетски уметник. Награда Терпсихора је можда и најбољи начин да му се захвалимо за све што је као балетски уметник учинио на позорници и да истакнемо са поштовањем његов велики допринос српској аутентичној балетској уметности“.

Награду је пре осам година установило Удружење професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије на иницијативу председника Александра Илића уз материјалну помоћ Министарства културе и информисања Србије.
М.Б.