Вести

СОПРАН РЕНАТА ВАРИ ИЗ РУМУНИЈЕ ГОСТУЈЕ 20. ФЕБРУАРА У ПУЧИНИЈЕВИМ „БОЕМИМА“

12 фебруар 2016

Оперска уметница из Румуније Рената Вари гостоваће у суботу 20. фебруара (19,30) у Пучинијевим „Боемима“ који ће под диригентском управом Дејана Савића бити изведени на Великој сцени.
Београдској публици, која ће имати прилику да је чује по први пут, представиће се  у једној од две главне сопранске роле, као везиља Мими.
Улогу песника Родолфа певаће тенор Дејан Максимовић, сликара Марсела баритон Марко Калајановић, музичара Шонара баритон Љубодраг Беговић, филозофа Колина бас Вук Матић, док ће певачицу Мизету дочарати сопран Софија Пижурица.
У подели су и Михаило Шљивић (Беноа/ Алсиндор), Слободан Живковић (Парпињол) и Предраг Глигорић (Цариник).
У представи учествују Оркестар и Хор Народног позоришта и Дечији хор „Хориславци".
Опера у четири чина "Боеми", премијерно је изведена 21. јуна 2000. године у режији Предрага Протића. Његов асистент била је Ивана Драгутиновић Маричић, а асистент диригента Бојана Суђића - Ана Зорана Брајовић.
Сценографију је урадио Борис Максимовић, а костиме Љиљана Драговић.
Пучини је „Боеме“, праизведене 1. фебруара 1896. године у Театру „Ређо“ у Торину, написао на врхунцу веризма у италијанској опери.
М.Б.


РЕНАТА ВАРИ, сопран

„Сопран Рената Вари је импресионирала публику снагом свог гласа, великим распоном и колоратуром, али и својим самоувереним и савременим наступом на сцени.“ (Дан Гинерару из Румунског музичког радија)

Музичко образовање је стекла у Румунији: Средњу уметничку школу је завршила у Баја Мареу 2005, а дипломирала је 2009. на Музичком факултету у Брашову код проф.  Клаудије Поп, где је и магистрирала 2011.
Као студент је тумачила улоге Грофице (Фигарова женидба), Памине (Чаробна фрула), Дона Елвире (Дон Ђовани), Адине (Љубавни напитак), а наступала је и на музичким вечерима, те на концертима са брашовским Филхармонијским оркестром и Оркестром Музичке академије.
У Лирском позоришту „Елена Теодорини“ у Крајови наступала је као Розалинда у Слепом мишу Р. Штрауса (2012), као Хана Ф. Лехаровој Веселој удовици и у насловној улози Калманове оперете Грофица Марица, а тумачи и Вердијеве хероине – Дездемону у Отелу и Амелију у Балу под маскама (2013).
У Националној опери из Јашија у Румунији наступа у Слепом мишу (2014), а потом следи низ улога у Румунској опери из Крајове: Мими и Мизета у Боемима Ђ. Пучинија, Силва у Кнегињи чардаша, Дона Елвира у Моцартовом Дон Ђованију (2014); затим насловна улога на светској премијери опере Јованка Орлеанка Николаса Јуниса, те Микаела у Бизеовој Кармен и Грофица Цедлау у Штраусовој оперети Бечка крв (2015).
Са Румунском опером из Крајове гостовала је у Швајцарској и два пута у Немачкој.
Интернационалну каријеру започиње 2011, наступом на Концерту у Комоу (Италија). Исте године је реализовала турнеју – 33 наступа у пројекту Опера домани, у италијанским оперским кућама у Комоу, Милану, Торину, Ферму, Бреши, Болоњи, Болзану, Кремони, Бергаму, Тренту, Риму, Трсту...
Са скраћеном улогом Сенте из Вагнерове опере Холанђанин луталица, 2013. наступа у 45 представа у италијанским оперским кућама, као и у Опери из Магдебурга, Немачка (2013. и 2015).
Наступала је и као Сафи у Штраусовом Циганин барон у Волфсбургу, Немачка (2014), а у овој години је очекују нова сарадња са Театром у Магдебургу и Мими на Хајденхајм фестивалу у Немачкој.
Од концертних наступа издваја наступ у дворани Румунски Атенеум (2012) и Stabat Mater A. Дворжака у Државној филхармонији Таргу Муреша, Румунија.