Vesti

SOPRAN RENATA VARI IZ RUMUNIJE GOSTUJE 20. FEBRUARA U PUČINIJEVIM „BOEMIMA“

12 februar 2016

Operska umetnica iz Rumunije Renata Vari gostovaće u subotu 20. februara (19,30) u Pučinijevim „Boemima“ koji će pod dirigentskom upravom Dejana Savića biti izvedeni na Velikoj sceni.
Beogradskoj publici, koja će imati priliku da je čuje po prvi put, predstaviće se  u jednoj od dve glavne sopranske role, kao vezilja Mimi.
Ulogu pesnika Rodolfa pevaće tenor Dejan Maksimović, slikara Marsela bariton Marko Kalajanović, muzičara Šonara bariton Ljubodrag Begović, filozofa Kolina bas Vuk Matić, dok će pevačicu Mizetu dočarati sopran Sofija Pižurica.
U podeli su i Mihailo Šljivić (Benoa/ Alsindor), Slobodan Živković (Parpinjol) i Predrag Gligorić (Carinik).
U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta i Dečiji hor „Horislavci".
Opera u četiri čina "Boemi", premijerno je izvedena 21. juna 2000. godine u režiji Predraga Protića. Njegov asistent bila je Ivana Dragutinović Maričić, a asistent dirigenta Bojana Suđića - Ana Zorana Brajović.
Scenografiju je uradio Boris Maksimović, a kostime Ljiljana Dragović.
Pučini je „Boeme“, praizvedene 1. februara 1896. godine u Teatru „Ređo“ u Torinu, napisao na vrhuncu verizma u italijanskoj operi.
M.B.


RENATA VARI, sopran

„Sopran Renata Vari je impresionirala publiku snagom svog glasa, velikim rasponom i koloraturom, ali i svojim samouverenim i savremenim nastupom na sceni.“ (Dan Gineraru iz Rumunskog muzičkog radija)

Muzičko obrazovanje je stekla u Rumuniji: Srednju umetničku školu je završila u Baja Mareu 2005, a diplomirala je 2009. na Muzičkom fakultetu u Brašovu kod prof.  Klaudije Pop, gde je i magistrirala 2011.
Kao student je tumačila uloge Grofice (Figarova ženidba), Pamine (Čarobna frula), Dona Elvire (Don Đovani), Adine (Ljubavni napitak), a nastupala je i na muzičkim večerima, te na koncertima sa brašovskim Filharmonijskim orkestrom i Orkestrom Muzičke akademije.
U Lirskom pozorištu „Elena Teodorini“ u Krajovi nastupala je kao Rozalinda u Slepom mišu R. Štrausa (2012), kao Hana F. Leharovoj Veseloj udovici i u naslovnoj ulozi Kalmanove operete Grofica Marica, a tumači i Verdijeve heroine – Dezdemonu u Otelu i Ameliju u Balu pod maskama (2013).
U Nacionalnoj operi iz Jašija u Rumuniji nastupa u Slepom mišu (2014), a potom sledi niz uloga u Rumunskoj operi iz Krajove: Mimi i Mizeta u Boemima Đ. Pučinija, Silva u Kneginji čardaša, Dona Elvira u Mocartovom Don Đovaniju (2014); zatim naslovna uloga na svetskoj premijeri opere Jovanka Orleanka Nikolasa Junisa, te Mikaela u Bizeovoj Karmen i Grofica Cedlau u Štrausovoj opereti Bečka krv (2015).
Sa Rumunskom operom iz Krajove gostovala je u Švajcarskoj i dva puta u Nemačkoj.
Internacionalnu karijeru započinje 2011, nastupom na Koncertu u Komou (Italija). Iste godine je realizovala turneju – 33 nastupa u projektu Opera domani, u italijanskim operskim kućama u Komou, Milanu, Torinu, Fermu, Breši, Bolonji, Bolzanu, Kremoni, Bergamu, Trentu, Rimu, Trstu...
Sa skraćenom ulogom Sente iz Vagnerove opere Holanđanin lutalica, 2013. nastupa u 45 predstava u italijanskim operskim kućama, kao i u Operi iz Magdeburga, Nemačka (2013. i 2015).
Nastupala je i kao Safi u Štrausovom Ciganin baron u Volfsburgu, Nemačka (2014), a u ovoj godini je očekuju nova saradnja sa Teatrom u Magdeburgu i Mimi na Hajdenhajm festivalu u Nemačkoj.
Od koncertnih nastupa izdvaja nastup u dvorani Rumunski Ateneum (2012) i Stabat Mater A. Dvoržaka u Državnoj filharmoniji Targu Mureša, Rumunija.