Вести

Стајаће овације на концерту „Сан“ за тенора Дејана Максимовића и камерни састав Oркестра Опере Народног позоришта

23 мај 2021

Концерт камерног састава Oркестра Опере Народног позоришта и тенора Дејана Максимовића „Сан“, под диригентском управом Ђорђа Станковића и у режији Ане Григоровић, одржан је 23. маја на Великој сцени, а публика је уметнике на крају концерта, а потом и после два биса, поздравила стајаћим овацијама.

У оквиру идеје представљања чланова ансамбла Опере у несвакидашњим програмима, овај концерт издвојио се као посебан јер је приказао италијанску соло-песму која је често била инспирисана  народном музиком, а која се паралелно развијала са доминантном формом опере у Италији током 18. и 19. века.

Италијанска соло песма је испрва имала забавни карактер, али је касније постала  позната широм света и у 20. веку  су је прославили Бењамино Ђили, Енрико Карузо, а највише у новије доба Лућано Павароти.

Међу њима највећа достигнућа имају песме Франческа Паола Тостија које се сматрају ремек-делима италијанског певања и интензивне емоционалности препознате од стране критичара и публике.

Поред  дела Албинонија, Ђордана, Дурантеа, Белинија, Росинија, Леонкавала, Тостија... у којима се са камерним саставом оркестра Опере Народног позоришта представио тенор  Дејан Максимовић, камерни оркестар је извео и Вивалдијев концерт за обоу, фагот и гудачки оркестар у g-mollu.

Оркестар, који је водила заменик концертмајстора Александра Димитријевић, наступио је у саставу: прве виолине Ивана Стаматовић, Милица Радосављевић, Јасмина Манигодић, друге виолине - Снежана Драгичевић, Зоран Костадиновић, Катарина Томашевић, виоле - Мирко Црнојевић, Александар Миладиновић, чела - Синиша Јовановић, Ирина Скориков, контрабас - Светозар Вујић, флаута - Вања Ђорђевић, обоа - Марија Лазић, кларинет - Вељко Кленковски, фагот - Милош Николић, хорна -  Милош Јовановић, харфа - Горана Ћургус и чембало и клавир - Невена Живковић.

Програми у Народном позоришту, уз ограничен број места за публику, одржавају се уз поштовање свих мера заштите које прописује Kризни штаб у вези са епидемијом вируса корона.