Вести

СТАЈАЋЕ ОВАЦИЈЕ ЗА “РОДОЉУПЦЕ“ НА 56. ИНТЕРНАЦИОНАЛНОМ ТЕАТАРСКОМ ФЕСТИВАЛУ "МЕСС" У САРАЈЕВУ

7 октобар 2016

Представа “Родољупци”, по тексту Јована Стерије Поповића, у режији и сценографији Андраша Урбана, изведена је 7. октобра с великим успехом у Народном позоришту Сарајево, у оквиру Главног програма 56. Интернационалног театарског фестивала МЕСС.
Публика у препуној сали вишеминутним аплаузом и стајаћим овацијама поздравила је комплетну глумачку екипу у којој су били Слободан Бештић (Жутилов), Анастасиа Мандић (Нанчика), Сузана Лукић (Милчика), Павле Јеринић (Шандор Лепршић), Нела Михаиловић (Госпођа Зеленићка), Хаџи Ненад Маричић (Шербулић), Никола Вујовић (Смрдић), Предраг Ејдус (Гавриловић), Бранко Јеринић (Нађ Пал) и Бојан Кривокапић (Еден).
У представи учествују и музичари Немања Аћимовић (бубњеви), Иван Марковић (хармоника) и Ђорђе Антић (тромбон).
Колико је интересовање владало за гостовање "Родољубаца" у Сарајеву, говори и податак да је ово једна од ретких представа са овогодишњег фестивала за коју су све улазнице биле распродате данима унапред.
Драматурзи су Славко Милановић и Сузана Вуковић, која је и сарадник редитеља, комппозитор је Ирена Поповић Драговић, а костимограф Марина Сремац.
"Родољупци", премијерно изведени 30. октобра прошле године на Великој сцени, овенчани су бројним наградама. Летос су освојили три Стеријине награде и Награду округлог стола критике у Новом Саду, на Данима сатире у Загребу припало им је Признање за преданост колективној игри, проглашени су за најбољу представу у целини на "Позоришном пролећу" у Шапцу, наступили су и на МИТЕМ фестивалу у Будимпешти, фестивалу "Дезире" у Суботици, победили на "Данима комедије" у Јагодини...
На овогодишњем МЕСС-у, од 30. септембра до 9. октобра, у оквиру Главног програма биће изведено 19 представа из 16 држава. Њихове основне теме односе се на пропитивање породице и политике у екстремним и актуелним друштвеним околностима.
Фестивал је основан 1960. године и припада реду једног од најстаријих у овом делу Европе. У почетку је био конципиран као смотра југословенских позоришта са гостовањима најзанимљивијих светских експерименталних представа тог времена.
МЕСС је данас конципиран са посебним ентузијазмом и посвећеношћу са циљем да привуче нове генерације у позориште, па добија потпуно нову структуру публике, успевајући да одржи и стару. Из године у годину програм фестивала расте квалитативно и квантитативно окупљајући најеминентнија позоришна имена региона.
М.Б.