Вести

Сторителинг перформанс „Син бафало жене“, ауторке Џен Блејк, изведен на Сцени „Раша Плаовић“

25 фебруар 2020

Сторителинг перформанс „Син бафало жене“, ауторке Џен Блејк, изведен је 25. фебруара на Сцени „Раша Плаовић“.

У овој епској представи, осим ауторке - међународно признате и награђиване уметнице технике сторителингa из Велике Британије, Џен Блејк, учествовао је и њен дугогодишњи сарадник, музичар Џон Прадере.

Kраљеви и моћне жене преплићу се са пророчанствима, митологијом, стидом, поносом и увредама у једној од најузбудљивијих прича о рађању хероја на целом свету – Рађање Сунђате Kеите, легендарног оснивача великог Малијског царства Западне Африке. 

Ова надахњућа прича простире се кроз векове, од свог настанка у 13. веку у Африци па све до конфликата из нашег времена када је њено причање бивало забрањено. 

Уз свесрдну подршку перкусионисте Прадереа, јединствена уметница Џен Блејк, која је све време имала савршену интеракцију са публиком, у сат и по времена веома надахнутог извођења, приредила је на сцени узбудљив судар узбурканих песама, хероизма и причу о једној заиста изузетној мајци...

На крају представе, гледаоци су их поздравили стајаћим овацијама.

Storytelling (приповедање прича) је процес коришћења чињенице и нарације да би се публици нешто саопштило.

Перформансу на Сцени „Раша Плаовић“ претходила је дводневна радионица Џен Блејк, одржана 24. и 25. фебруара, такође, на тој сцени, под називом „Технике причања прича - основе сторителингa“.

Радионица је истраживала узбудљиве светове омиљених традиционалних прича полазника, као и шта су основе уметности сторителингa и како развити сопствени стил причања прича. 

Радионица је обухватила следеће теме: оживљавање приче, укључивање публике, ритам и музикалност, карактеризација, гласовна динамика и вокализација, визуелизација, поетски и описни језик, употреба разноврсног речника и проналажење слободе у извођењу.

Специјалност Џен Блејк, која има репутацију динамичног и великодушног извођача и која наступа широм света више од 25 година, су приче из Африке, Kарипске области и Арабије. 

Осим што учествује на бројним међународним фестивалима, ради и као ментор и држи радионице различитим циљним групама. Године 2011. била је добитник Тhüringer Märchen награде која се додељује извођачима посвећеним уметности сторителингa.
М.Б.