Вести

СУБОТИЧКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ГОСТОВАЛО СА "КОШТАНОМ" У РЕЖИЈИ АНДРАША УРБАНА

23 децембар 2013

Ансамбл Народног позоришта у Суботици - Драма на српском језику гостовао је у понедељак 23. децембра на Сцени "Раша Плаовић" са представом "Коштана" коју је по тексту Борисава Станковића режирао Андраш Урбан.

Драма коју је Станковић написао на почетку прошлог века говори о страдању једне жене, а то страдање је и основна нит представе која је премијерно изведена 18. октобра ове године.
Драмска структура представе је недирнута, али су направљене одређене драматуршке интервенције које осавремењују тај комад, праизведен 1900. године, управо, у београдском Народном позоришту.
Насловну улогу тумачила је првакиња Новосадског позоришта (Ujvideki szinhaz) Емина Елор, а у подели су били и Марко Макивић (Гркљан), Снежана Јакшић (Салче), Љубиша Ристовић (Хаџи-Тома), Сузана Вуковић (Ката), Срђан Секулић (Стојан), Јелена Михајловић (Стана), Бранко Лукач (Митке), Владимир Грбић (Арса), Кристина Јаковљевић (Магда), Зоран Бучевац (Пандур) и музичари Геза Кучера,Балша Пешикан и Маћаш Лакатош
Музику, која представља важан део представе, компоновала је Ирена Поповић Драговић, а аутори текстова песама су Станислав Винавер, Стеван Владислав Каћански, Милорад Петровић- Сељанчица, Наташа Илић, Јован Ђорђевић и непознати народни аутори.
Сценографију је осмислила Марија Калабић, а костиме је креирала Марина Сремац.
М.Б.