Вести

Свечана академија поводом Међународног дана Рома одржана на Сцени „Раша Плаовић“

9 април 2021

Поводом међународног дана Рома и 50. година од одржавања Првог светског конгреса Рома, 8. априла на Сцени „Раша Плаовић“ одржана је Свечана академија под називом „Роми који су учинили свет бољим местом“. 

Догађају су присуствовали  Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије, госпођа Маја Гојковић, потпредседница Владе и  министарка културе и информисања,  госпођа Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, госпођа Бранкица Јанковић, повереница за заштиту и равноправност у Републици Србији, господин Орхан Усеин шеф канцеларија за Интеграције Рома Савета за регионалну сарадњу, госпођа Пава Чабриловски, председница извршног одбора националног савета Рома, госпођа Ивана Вујић Коминац управница Народног позоришта у Београду, његова екселенција амбасадор Сједињених Америчких Држава Ентони Ф. Годфри, кнегиња Јелисавета Карађорђевић, београдски надбискуп Станислав Хочевар, муфтија београдски Мустафа ефенди Јусуфспахић, господин Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и други.

Поздравне говоре поводом Међународног дана Рома који се слави у целом свету одржали су Маја Гојковић, Бранкица Јанковић, Гордана Чомић, Орхан Усеин, Пава Чабриловски и Ивана Вујић, а затим је уследио уметнички програм.

У уметничком програму су наступили: госпођа Наташа Тасић Кнежевић, солисткиња опере Српског народног позоришта, господин Гаврило Рабреновић, оперски уметник Народног позоришта у Београду, господин Бранко Тадић и Етно група, господин Саша Кнежевић, пијаниста и оперска дива Јадранка Јовановић. 

Први светски конгрес Рома, одржан је у Лондону 1971. године и посебно је важан јер је то било први пут да су се радне групе бавиле одређеним ромским питањима, као што су језик, култура, образовање, социјални статус, али и ратни злочини почињени над Ромима. Такође, по први пут, Роми су добили своја обележја – заставу и химну.

Са популацијом од око 12 милиона, Роми су највећа национална мањина у Европи. Иако још увек често на маргини друштва, суочени са свакодневном дискриминацијом, стереотипима и борбом за основна људска права, Роми су кроз историју под тешким условима давали свој допринос светској политици, култури и уметности.

Свечана академија славила је све Роме који су овај свет учинили бољим местом.