Вести

Тенор Никола Китановски гостовао у Пучинијевој "Тоски"

10 јануар 2018

Тенор Никола Китановски гостовао је у улози сликара Марка Каварадосија, у Пучинијевој "Тоски" која је 10. јануара, под диригентском управом Дејана Савића, изведена на Великој сцени.

Насловну ролу у овом ремек-делу оперске уметности, насталом по либрету Луиђија Илике и Ђузепеа Ђакозе, а на основу истоимене драме Викторијена Сардуа, певала је сопран Јасмина Трумбеташ Петровић, док је улога шефа полиције Скарпије дочарао баритон Миодраг Д. Јовановић.

Улоге су остварили и Павле Жарков (Црквењак), Вук Матић (Анђелоти), Данило Стошић (Сполета), Предраг Глигорић (Шароне), Свето Кастратовић (Тамничар) и Сања Косанић (Пастир).

У представи је учествовао Оркестар и Хор Опере Народног позоришта, као и чланови Дечијег хора "Хориславци".

Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.

"Тоска" је премијерно изведена 2. априла 2014. године у режији госта из Македоније Дејана Прошева.

Сценограф је Мираш Вуксановић, костимограф Катарина Грчић, док је видео продукцију урадио Петар Антоновић.

Китановски је рођен у Скопљу, где је завршио ниже и средње музичко образовање на одсеку за клавир, а затим соло певање на Факултету музичке уметности у Београду дипломирао је и магистрирао у класи примадоне Бисерке Цвејић.

Каријеру је започео 1987. када је као солиста учествовао у извођењу бројних вокално-иструменталних дела, солистичких и мешовитих концерата.

Остварио је сарадњу са Београдском и Македонском филхармонијом, Симфонијским орекстром РТС-а, наступао у уготово сивим већим центрима бивше Југославије.

Након освојене прве награде на Интеранционалном конкурсу за соло певаче "Катја Ричарели" 1991. у Мантови (Италија), наставио је своје двогодишње усавршавање као стипендиста на "Academia Lirica Mantovana" у Мантови, у оперском студију чувеног режисера Франка Зефирелија, а затим 1992. на истој академији у оперском студију режисера Антонија Календе.

Као гост сопрана Катје Ричарели наступио је на великом броју концерата у Италији и Фрнацуској, касније је био и њен партнер на сцени у оперским представама, а више пута и био позван да учествује у оперским пројектима наведених режисера.

У Народном позоришту дебитовао је у сезони 1990/1991 у операма "Лучија од Ламермура", "Мадам Батерфлај" и "Евгеније Оњегин".
Поред обавеза у иностранству, континуирано сарађује са Народним позориштем двадесетак сезона, где је у статусу сталног госта отпевао више улога првог тенорског фаха у различитим оперским насловима и више од 250 представа.

Добитник је годишње Награде Народног позоришта за улогу Мауриција у опери "Адријана Лекуврер" Франческа Чилее 1995. Године.

Његова међународна каријера почела је 1992. када је постао члан-солиста "Badishe Staats Theater" у Немачкој, да би од следеће године убедљиво, успешно са лакоћом доносио улоге најзахтевнијег драмског фаха.
М.Б.