Вести

Маестро Борислав Иванов и троје солиста Државне опере из Варне гостовали у Вердијевој „Аиди“

16 март 2018

Познати бугарски солисти, чланови Државне опере из Варне - Димитринка Рајчева, Даниела Ђакова и Валериј Георгиев, предвођени директором те Куће, чувеним диригентом Бориславом Ивановим, гостовали су 16. марта у Вердијевој „Аиди“.

У овом музичко-сценском спектаклу, сопран Рајчева певала је насловну ролу, тенор Георгиев дочарао је једну од најзахтевнијих улога тог фаха – лик египатског војсковође Радамеса, док је рола Аидине супарнице Амнерис била поверена мецосопрану Ђаковој.

У једној од најпознатијих светских опера, у којој је дата синтеза италијанске оперске романтике и где се човечанска драма развија на узбудљивим сукобима људских страсти и трагичној подвојености између љубави и патриотизма, улоге су остварили и Ненад Јаковљевић (Рамфис), Александар Стаматовић (Амонасро), Михаило Шљивић (Краљ), Татјана Митић (Свештеница) и Слободан Живковић (Гласник).

У представи је учествовао Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду.

Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.

„Аида" је премијерно изведена 10. априла 2013. године под управом немачког диригента Питера Леонарда, у режији госта из Бугарске Огњана Драганова и у кореографији Константина Костјукова.

Сценографију су креирали Дејан Миладиновић и Мираш Вуксановић.

Костиме Миланке Берберовић обновила је Катарина Грчић, избор видео материјала урадио је Дејан Миладиновић, а видео продукцију Петар Антоновић.
М.Б.