У ФОАЈЕУ ДРУГЕ ГАЛЕРИЈЕ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА МИЛОША ШОБАЈИЋА ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ УМЕТНИЧКЕ ГАЛЕРИЈЕ "РАДИОНИЦА ДУШЕ"

24 јун 2016

Изложба радова српског сликара Милоша Шобајића из колекције Уметничке галерије "Радионица душе", отворена је у петак 24. јуна у у фоајеу Друге галерије.
Поставку је отворио в.д. управника Народног позоришта у Београду Дејан Савић који је, између осталог, рекао да Национални театар има велико задовољство што може „у овом прелепом простору да приреди изложбу једном тако еминентном уметнику“.
Он је рекао да је ово, у последња два месеца, трећа изложба у низу која се приређује у Народном позоришту захваљујући иницијативи директора Филмских новости Владимира Томчића који је предложио сарадњу између тог позоришта и Галерије „Радионица душе“ Момчила Моше Тодоровића.
Савић је подсетио да је претходне две изложбе „Од Паје Јовановића до Марине Абрамовић“ и „Додир – од Де Кирика до Мештровића“ видело више од 5000 посетилаца.
Он је још једном подсетио да Народно позориште на овај начин „нема намеру да узима ‘леба својим драгим пријатељима и колегама из Народног музеја који, нажалост, не ради већ 15 година“ и објаснио да је ту искључиво реч о покушају да се „Национални театар, у својој прелепој згради, отвори и за неке друге уметничке садржаје што је, уосталом, пракса и у многим светским позориштима“.
Он је најавио да ће током јесени у Народном позоришту бити отворена изложба слика Владимира Величковића, такође из колекције Уметничке галерије "Радионица душе"
Шобајић се захвалио присутнима што су, упркос великој врућини, дошли у толиком броју и истакао да поставка обухвата радове које је галериста Моша Тодоровић куповао од њега у последњих шест – седам година.
– То су, углавном, моји најновији радови. Поставка нема неки посебан концепт, али Моша је одлучио тако и ја то подржавам – казао је Шобајић.
Изложба ће бити отворена до 8. јула, сваког дана у периоду од 11 до 18 часова.
Шобајић је рођен у Београду 1945.године. Дипломирао је на Ликовној академији у Београду 1970., а од 1972. живи и ради у Паризу.
У Београду, на Универзитету "Џон Незбит" од 2005. године је декан и професор Факултета за уметност и дизајн.
Од 2004. до 2006. године био је професор сликања на "Luxun Academy of Fine Arts" у Кини.
Приредио је 75 самосталних изложби и учествовао на више од 400 групних изложби.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ