Вести

У ФОАЈЕУ ВЕЛИКЕ СЦЕНЕ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ОД ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА ДО МАРИНЕ АБРАМОВИЋ“

11 април 2016

Изложба слика и скулптура из приватних колекција под називом „Од Паје Јовановића до Марине Абрамовић“, отворена је у понедељак 11. априла у фоајеу Велике сцене Народног позоришта.
У том простору, као и фоајеу Друге галерије изложени су радови Пајe Јовановићa, Урошa Предићa, Петра Лубарде, Косте Миличевића, Марка Мурата, Илије Шобајића, Владимира Величковића, Бате Михаиловића, Лазара Возаревића, Боже Илића, Оље Ивањицки, Милића од Мачве, Тодора Стевановића, Драгана Мојовића, Бранка Миљуша, Милана Блануше, Драгослава Живковића, Мрђана Бајића, Биљане Вилимон, Раше Тркуље, Радована Миће Трнавца, Александра Цветковића, Николе Жигона, Владимира Дуљића, Миле Гвардиол, Ивана Мештровића, Риста Стијовића, Милана Бесарабића, Томета Серафимовског, Милоша Шобајића, Николе Коке Јанковића и Марине Абрамовић.
Отварајући поставку, в.д. управника Народног позоришта у Београду Дејан Савић истакао је да је идеја о једној овако репрезентативној изложби под кровом Националног театра потекла од директора Филмских новости Владимира Томчића који је предложио сарадњу између тог позоришта и Галерије „Радионица душе“ Момчила Моше Тодоровића.
Он је казао да је идеја прихваћена са великим задовољством  и нагласио да заиста није постојао ниједан разлог да једна овако „прелепа барокна зграда, стара 150 година, не отвори своја врата за дела таквих врхунских уметника“.Савић је напоменуо да ова изложба не представља „никакво преконосирање Народном музеју који не ради стицајем околности“ и објаснио да је ту искључиво реч о покушају да се „Народно позориште, у својој прелепој згради, отвори и за неке друге уметничке садржаје“.
Бројним посетиоцима обратили су се галериста и публициста Момчило Моша Тодоровић и књижевник и ликовни критичар Драган Јовановић Данилов који је, између осталог, оценио да „ове слике и скулптуре преиспитују српску етичку, духовну и душевну седиментацију и развијају се у заставу једне космополитске припадности српској уметности“.
Он је захвалио галеристи и публицисти Момчилу Моши Тодоровићу из чије колекције је "ова гозба" приређена.
- Чини ми се да никада као данас нам није било потребно да се надахњујемо и образујемо на трезорима традиције, схваћене као лепоте коју чувамо, а не као неки ланац - истакао је Данилов и додао да "нема културе без традиције, предања и конзерватизма који није окоштао већ је виталистички и еманципаторски".
Водитељ церемоније свечаног отварања била је глумица Народног позоришта Вјера Мујовић.
Изложба ће бити отворена до 16. априла, а моћи ће да се погледа сваког дана у периоду од 11 до 18 часова (улаз из Музеја Народног позоришта, Доситејева 2).
Цена улазнице је 100 динара.
У вечерњим сатима, изложбу ће моћи да виде и гледаоци са купљеним улазницама за неки од наслова који су тих дана на репертоару Народног позоришта, пре почетка представе, у паузи или по њеном завршетку.
М.Б.