Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАН ЦИКЛУС „СУСРЕТИ“ СА РАДОСЛАВОМ МИЛЕНКОВИЋЕМ

13 март 2012

У Музеју Народног позоришта, у уторак 13. марта, одржан је још један занимљив разговор у оквиру популарног циклуса названог „Сусрети“, а овога пута, гост је био познати глумац, редитељ и песник Радослав Рале Миленковић.

Том приликом, управник Националног театра Божидар Ђуровић уручио је господину Миленковићу Сребрњак Народног позоришта.
- За нас у Народном позоришту, сваки значајан уметник, без обзира да ли успешну каријеру гради у Драми, Балету или Опери, је део ове Куће. Мени је веома драго што сте ви, у кратком периоду, оставили значајан траг у Народном позоришту и ја бих волео да ту сарадњу наставимо и убудуће – поручио је, између осталог, управник Народног позоришта, уручујући признање на којем пише: „Ово позориште је ваш дом“.
Миленковић је рекао да је веома дирнут тим чином зато што је привилегија и част ради у једном оваквом позоришту као што је Национални театар у којем су стварали бројни великани попут Милоша Жутића, Бојана Ступице, Мате Милошевића...
- Ја се овде, заиста, добро осећам. Веома сам почаствован што у Народном позоришту могу, не само, да правим представе, него и да имам једно овако вече. Хвала у име свих великана и генија који су градили ово позориште да га ми данас имамо као свој дом и да се у њему тако осећамо – рекао је Миленковић.
Током једночасовног “претреса”, овај свестрани уметник, у разговору са драматургом Славком Милановићем, причао је о разним детаљима из своје богате каријере коју већ годинама, па и деценијама, подједнако успешно гради на пољу глуме и режије.
Глуму је дипломирао на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Бранка Плеше, а позоришну режију на Факултету драмских уметности у Београду у класи професора Дејана Мијача.
Био је стални члан ансамбла Југословенског драмског позоришта од 1987. године, а од 2005. године стални је редитељ драме Српског народног позоришта.
Играо је у представама “Лимунација”, “Уздах”, “Пасквелија”, “Ослобођење Скопља”, “Ратнички растанак”, “Свети Георгије убива аждаху”, “Сан летње ноћи”, “Беснило”, “Ружење народа у два дела”, “Кус петлић”, “Хамлет”, “Ваљевска болница”, “Турнеја”, “Путујуће позориште Шопаловић”, “Тартиф”...
Веома запажене улоге остварио је у серијама “Ожалошћена породица”, “Отворена врата”, “Горе доле”, “Црни Груја”, “Вратиће се роде”, “Јесен стиже Дуњо моја”...
Најзначајније улоге на филмском платну одиграо је у остварењима “Браћа по матери”, “Бој на Косову”, “Убиство с предумишљајем”, “Лепа села лепо горе”, “Ране”, “Четврти човек”, “Сиви камион црвене боје”, “Седам и по”...
Режирао је представе „Емигранти“, „Међу јавом и међ’ сном“, „Краљ Иби“, „Виктор или деца на власти“, “Отац”, „Мртва тачка“, „Дон Жуан се враћа из рата“, “Мурлин Мурло”, „Малограђани“, „Дундо Мароје“, „Три сестре“,  „Шума“, “Амадеус”...
Миленковић је за сада објавио две књиге поезије: “Тачка. Пепео. Поезија.” и “Крхотине”.
Бавио се и педагошким радом - на Академији уметности у Новом Саду од 1989. до 1993. године (предмети: Глума и Дикција) и на Универзитету у Капошвару (Мађарска).
Добитник је најзначајнијих награда за глуму и режију на бројним фестивалима у Србији и бившој Југославији.
Прошле године на Сцени “Раша Плаовић” успешно је поставио драму Сергеја Коковкина “Мисис Толстој”. Тренутно, на истој сцени, спрема комад Тенеси Вилијамса „Стаклена менажерија“ чија је премијера заказана за петак 16. март у 20,30 часова.
М.Б.