У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАН РАЗГОВОР О КЊИЗИ „СТЕРИЈА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ – ВОДИЧ КРОЗ ТЕАТРОГРАФСКУ ГРАЂУ“

30 октобар 2015

У оквиру манифестације „Стерији у част“, у петак 30. октобра, у Музеју Народног позоришта у Београду одржан је разговор о књизи „Стерија у Народном позоришту – водич кроз театрографску грађу“, ауторке Јелице Стевановић.
Осим ауторке, у програму су учествовали директор Музеја Драган Стевовић и театролог Драгана Чолић Биљановски.
Књига је објављена у марту 2006. године поводом 200-годишњице рођења Јована Стерије Поповића и 150 од смрти тог великог драмског писца.
Прикупљена грађа распоређена је у 14 поглавља: два уводна - о животу и раду Поповића и значају његових комада за формирање националног репертоара; два која се тичу претеча Народног позоришта - Театара на Ђумруку и “Код јелена“; два компаративна - прегледа премијера Стеријиних комада према ранијим истраживачима и извођења његових комада до 1914. године, као и осам документарних.
У њима се први пут на једном месту налазе сви доступни подаци о извођењу Стеријиних комада, који се чувају у Архиву Народног позоришта (годишњаци, плакати, програми представа, драмски текстови, фото и видео фонд).
О сложености и тежини тог посла, као и одговорности којом је обављен сведочи готово 300 напомена у фуснотама - тамо где се извори не слажу, где су подаци несигурни или погрешни.
Тај „водич кроз документацију” садржи и сликовне и текстуалне илустрације, чији је задатак да објасне поједине преломне тренутке у односу Народног позоришта према Стерији, дочарају понеку представу и учине истраживање архивске грађе мање монотоним.
Књига „Стерија у Народном позоришту – водич кроз театрографску грађу“, објављена у едицији „Из историје Народног позоришта“, од понедељка 2. новембра моћи да се купи у Музеју Народног позоришта по цени од 300 динара.
У оквиру манифестације "Стерији у част", од 8. октобра до 1. новембра, биће изведено више комада, насталих по његовим делима, са репертоара Националног театра и позоришта из Зрењанина, Бечеја, Новог Сада и Тузле.
М.Б.