Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАНА ЛИКОВНА РАДИОНИЦА „ПОЗОРИШНЕ ЧАРОЛИЈЕ“

7 март 2012

У Музеју Народног позоришта, у среду 7. марта одржана је ликовна радионица „Позоришне чаролије“ на којој су, уз присуство ментора – познатог сликара Милоша Шобајића, учествовали ђаци Основне школе „Краљ Петар Први“ из Београда.

У име Куће, малишанима су добродошлицу и угодан боравак пожелели управник Народног позоришта Божидар Ђуровић и кустоскиња Зорица Јанковић.
Током два сата, 20 ученика из четвртог и петог разреда, цртали су радове чије су теме искључиво биле везане за позориште.
Цртежи ће се изложити на аукцијској изложби која ће, у част Светског дана позоришта, 27. марта, бити отворена у 12 часова у Фоајеу друге галерије Националног театра, а биће објављени и у позоришним новинама “Лудус”.  
Приход од аукције биће уплаћен Дому за децу и омладину „Петар Радовановић“ из Ужица, установи која се још од 1915. године бави збрињавањем деце и омладине лишене родитељског старања.
У изјави за сајт Народног позоришта, господин Шобајић је рекао да је веома задовољан квалитетом свих радова који су настали у оквиру ове ликовне радионице.  
- Деца увек цртају из душе и у то смо се уверили и овом прликом. Међутим, ко је од њих таленат, то не знамо. Обично се каже да сви обећавају до 35 године, што у овом случају значи да морамо сачекати, отприлике, још 25 година да би видели ко ће од њих заиста постати сликар. Запазио сам једног дечака који је био веома жустар, „лежао“ је у папиру и поседовао је тај брзински потез. Интересантно је да су теме код девојчица углавном биле везане за балет, док су дечаци имали шаренолик поглед на позориште и нису били усредсређени на само један сегмент. Обрадовао сам се кад сам сазнао да су сви учесници радионице већ били у позоришту и да им ово није први сусрет са том значајном културном институцијом. То је веома охрабрујући податак – казао је наш угледни сликар, рођен 1945. године у Београду.
Шобајић је дипломирао 1970. на Академији визуелних уметности у Београду. Живи и ради у Паризу од 1972. године. Ванредни је професор на Luixun Akademiji u Shenyangu (Кина), а од  2005. године, декан је и професор сликарства на Факултету за уметност и дизајн Мегатренд универзитета у Београду. Излагао је на више од 70 самосталних изложби, а учествовао је и у око 400 групних изложби у земљи и иностранству.
Шобајићева дела налазе се у многим музејима, галеријама и приватним колекцијама широм света.
М.Б.