Вести

У Музеју Народног позоришта одржана промоција књиге Ане Радошевић „О сценским извођењима Охридске легенде Стевана Христића”

28 новембар 2017

Промоција књиге Ане Радошевић „О сценским извођењима Охридске легенде Стевана Христића" – прилог историографији балетске уметности, одржана је 28. новембра у Музеју Народног позоришта, поводом седам деценија од првог извођења тог балета.

Књигу је приредила музиколог и компзитор др Надежда Мосусова, а осим ње, у програму су учествовали директор Музиколошког института САНУ др Катарина Томашевић, научни саветник и музиколог у Музиколошком институту САНУ др Мелита Милин (уредник издања), основач и уредник часописа „Орхестра“ Ивана Миловановић, професор мр Владимир Јовановић и театролог др Сања Живановић која је, уједно, била и модератор програма.

„Охридска легенда“, један од наших најзначајнијих балета и први послератни четворочини балет, претпремијерно је изведена 28. новембра 1947. године, а премијерно дан касније, на Великој сцени Народног позоришта у Београду, у кореографији Маргарите Фроман.

Последња премијера у Народном позоришту, у кореографији Димитрија Парлића, одржана је 7. маја 1985. године.
Ана Радошевић је као солиста, кореограф, редитељ и руководилац Балета, била члан Народног позоришта од 1944. до 1970. године.

Христић је прво био диригент у Народном позоришту од 1912. године, а потом је од 1924. до 1934. године обављао функцију директора Опере.

„Охридска легенда“ је стекла огромну популарност не само на простору бивше социјалистичке Југославије, него и у иностранству од када је кренула на гостовања, 1951. године.
М.Б.