Вести

У Музеју Народног позоришта одржана промоција књиге проф. др Рашка Јовановића „Један други Нушић“

17 децембар 2021

Промоција књиге проф. др Рашка Јовановића „Један други Нушић“, у издању „Нушић фондације“, одржана је 17. децембра у Музеју Народног позоришта у Београду.

О овом делу које открива вредности драмског стваралаштва нашег великог комедиографа, осим аутора, говорили су и драмски писац, некадашњи директор Драме националног театра Миодраг Илић, управник „Нушић фондације“, један од потомака славног писца Небојша Нушић и уредница у „Нушић фондацији“ Невена Витошевић.  

Kонстатујући да је тај део Нушићевог опуса (драма) неправедно запостављен и препуштен забораву, аутор књиге залаже се за његову сценску ревитализацију. Пошто, при томе, користи готово све релевантне критичарске оцене Нушићевих драма, Јовановић успева да изгради комплексни приказ тих дела, од којих су поједина (Јесења киша, Предговор) први пут у целости штампана тек у новије време.

У предговору књиге, проф. др Ненад Љубинковић, оценио је да господин Јовановић, уз проверене театролошке податке о њиховим извођењима, открива читаоцу читаво једно подручје Нушићевог драмског рада, које, по обиму, не заостаје за комедијским и које ће, „верујемо, после ове студије, задобити другачији третман не само у књижевно-историјским проучавањима и театролошким валоризацијама, него и у театарској пракси“. 

Према његовом мишљењу, од значаја је и чињеница што Јовановић у својој презентацији Нушићевих драма настоји да прикаже њихову сценску судбину не само у нашим позориштима, нарочито у Београду, Новом Саду и Сарајеву, него и на иностраним позорницама, или пак приликом приказивања на другим језицима у нашој средини.