Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАНО ВЕЧЕ СА ПРИМАДОНОМ ОЛГОМ МИЛОШЕВИЋ

29 март 2013

У оквиру циклуса "Сусрети", у петак 29. марта у Музеју Народног позоришта одржано је вече са примадоном Олгом Милошевић.

Почетак разговора, који је водио кустос Музеја Драган Стевовић, био је посвећен евоциранју успомена на детињство које је провела у родном Цетињу, у Црној Гори.
У наставку вечери, госпођа Милошевић је, пред бројном публиком, причала и о школовању у Београду, професорки Зденки Зиковој код које је учила певање, раду са Богданом Бабићем у хору "Крсманца", првом наступу у једној од најпознатијих концертних дворана света, њујоршком Карнеги Холу...
На сцени Народног позоришта у Београду дебитовала је 1963. године у опери "Кавалерија рустикана" и за више од тридесет година активне каријере, на матичној сцени, певала је у још 70 улога.
Призната уметница се осврнула и на бројна гостовања из времена популарно названог "Златно доба Београдске опере".
Својим раскошним гласом, осим београдске, одушевљавала је и публику у Осијеку, Сарајеву, Љубљани, Ријеци, Темишвару, Букурешту, Еревану, Казањи, Одеси, Москви, Самарканди, Бечу, Риму, Палерму, Венецији, Каиру, Лозани, Ослу, Берлину, Прагу...
Концертно је наступала у Аману, Бејруту, Кувајту, Дамаску, Пјонгјангу, Риму, Торину, Паризу, Ванкуверу, Сијетлу, а као солиста "Бранка Крсмановића" у више од 60 градова у САД.
Један сегмент разговора био је посвећен и њеном усавршавању у Сијени код светски познатог баритона Ђина Бекија.
Као једне од најзначајнијих улога које је отпевала током дуге и веома богате каријере, издвојила је Амнерис у "Аиди", Розину из "Севиљског берберина" и Бизеову Кармен.
Певала је са бројним великанима оперске уметности као што су Марио дел Монако, Умберто Борсо, Луиђи Отолини, Микеле Молезе, Николае Херлеа, Лућано Салдари, Пјеро Капућили, Грејс Бамбри, Сета дел Гранде, Владимир Пјавко, Јанез Лотрич...
На питање господина Стевовића ко јој је омиљени партнер, без размишљања је одговорила - Предраг Протић.
Између говорних сегмената, емитовани су аудио и видео материјали које је припремио Петар Антоновић.
На крају сусрета, в.д. управника Дејан Савић уручио је Олги Милошевић Сребрњак Народног позоришта.
Стевовић је најавио да ће се током априла или маја поново појавити едиција компакт дискова из историје Опере Народног позоришта.
Према његовим речима, први наслов који ће бити објављен, резервисан је за Моцартову "Фигарову женидбу" из 1964. године.
М.Б.