Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽANO VEČE SA PRIMADONOM OLGOM MILOŠEVIĆ

29 mart 2013

U okviru ciklusa "Susreti", u petak 29. marta u Muzeju Narodnog pozorišta održano je veče sa primadonom Olgom Milošević.

Početak razgovora, koji je vodio kustos Muzeja Dragan Stevović, bio je posvećen evociranju uspomena na detinjstvo koje je provela u rodnom Cetinju, u Crnoj Gori.
U nastavku večeri, gospođa Milošević je, pred brojnom publikom, pričala i o školovanju u Beogradu, profesorki Zdenki Zikovoj kod koje je učila pevanje, radu sa Bogdanom Babićem u horu "Krsmanca", prvom nastupu u jednoj od najpoznatijih koncertnih dvorana sveta, njujorškom Karnegi Holu...
Na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu debitovala je 1963. godine u operi "Kavalerija rustikana" i za više od trideset godina aktivne karijere, na matičnoj sceni, pevala je u još 70 uloga.
Priznata umetnica se osvrnula i na brojna gostovanja iz vremena popularno nazvanog "Zlatno doba Beogradske opere".
Svojim raskošnim glasom, osim beogradske, oduševljavala je i publiku u Osijeku, Sarajevu, Ljubljani, Rijeci, Temišvaru, Bukureštu, Erevanu, Kazanji, Odesi, Moskvi, Samarkandi, Beču, Rimu, Palermu, Veneciji, Kairu, Lozani, Oslu, Berlinu, Pragu...
Koncertno je nastupala u Amanu, Bejrutu, Kuvajtu, Damasku, Pjongjangu, Rimu, Torinu, Parizu, Vankuveru, Sijetlu, a kao solista "Branka Krsmanovića" u više od 60 gradova u SAD.
Jedan segment razgovora bio je posvećen i njenom usavršavanju u Sijeni kod svetski poznatog baritona Đina Bekija.
Kao jedne od najznačajnijih uloga koje je otpevala tokom duge i veoma bogate karijere, izdvojila je Amneris u "Aidi", Rozinu iz "Seviljskog berberina" i Bizeovu Karmen.
Pevala je sa brojnim velikanima operske umetnosti kao što su Mario del Monako, Umberto Borso, Luiđi Otolini, Mikele Moleze, Nikolae Herlea, Lućano Saldari, Pjero Kapućili, Grejs Bambri, Seta del Grande, Vladimir Pjavko, Janez Lotrič...
Na pitanje gospodina Stevovića ko joj je omiljeni partner, bez razmišljanja je odgovorila - Predrag Protić.
Između govornih segmenata, emitovani su audio i video materijali koje je pripremio Petar Antonović.
Na kraju susreta, v.d. upravnika Dejan Savić uručio je Olgi Milošević Srebrnjak Narodnog pozorišta.
Stevović je najavio da će se tokom aprila ili maja ponovo pojaviti edicija kompakt diskova iz istorije Opere Narodnog pozorišta.
Prema njegovim rečima, prvi naslov koji će biti objavljen, rezervisan je za Mocartovu "Figarovu ženidbu" iz 1964. godine.
M.B.