Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРОМОВИСАНА КЊИГА ДРАГАНА СТОЈКОВА

9 децембар 2011

Књига „Лаза Костић – Santa Maria della Salute“, аутора Драгана Стојкова, у издању Културног центра Сомбор, представљeња је у петак 9. децембра, у Музеју Народног позоришта, у оквиру циклуса „Промоције“.

Бројну публику, поздравила је кустоскиња Зорица Јанковић која је казала да Стојков на својим платнима и у књизи обнавља наше сећање на великог писца тако што, како је једном приликом приметио академик Дејан Медаковић, “из својих тишина дозива непролазне вредности људског духа”.
Она је напоменула да је поводом сто година од смрти Лазе Костића, Музеј Народног позоришта добио драгоцен поклон  - његов штап.
- Поклон смо добили од брачног пара Шевић, некадашње балерине Миле и њеног супруга Душана, дугогодишњег техничког директора наше Куће. Душанов отац, Милан Шевић, доктор филозофије, књижевни критичар и теоретичар, друговао је са великим песником и свакодневно га обилазио током његових последњих болесничких дана у бечком санаторијуму – открила је Јанковићева и додала да га је он и допратио до Сомбора, на последњи испраћај.
- Када се вратио у санаторијум, ради неких администативних послова, болничарка је Милану предала песников штап, онај исти који је овековечен и на песниковој слици аутора Уроша Предића – објаснила је кустоскиња Музеја Народног позоришта.
Управник Народног позоришта Божидар Ђуровић казао је да та Кућа на овај начин, промоцијом књиге господина Стојкова, обележава 170 година од рођења и сто година од смрти великог српског песника Лазе Костића.
Он је напоменуо да ће Национални театар, та два значајна јубилеја, ускоро обележити и изложбом о Лази Костићу, која ће 18. фебруара наредне године, у сарадњи са Позоришним музејем Војводине, бити отворена у Музеју Народног позоришта.
Ђуровић је подсетио да је Народно позориште јуче почело пробе Шескпировог комада “Хенри Шести”, који се ради у копродукцији са Фондом “Лаза Костић” и чувеним лондонским позориштем “Глоб театром” у којем ће премијерно бити изведен 11. маја 2012. године.
Његово Преосвештенство епископ јегарски др Порфирије оценио је да у данашњем времену, “има много оних који се могу назвати извођачима радова писања речи и стиха, а мало истинских и аутентичних песника, стваралаца”.
- Лаза Костић је, засигурно, био један од оних ретких који може да понесе епитет поете. Он је заиста истински и прави поета, прави песник и уметник. Чини ми се да је Костић чврсто стајао у овом свету. То, уосталом, показује и читав његов живот. Био је веома прагматичан, успешан у својим пословима и имао је широку лепезу знања. У исто време, у његовом чудесном лику, видимо један, да тако кажем, “салто мортале” који он чини искорачујући из овог света у онај други, онострани, метафизички – приметио је он.
- Тамо у тој вечности... можда, не само у песми “Santa Maria della Salute”, него и неким другим које су експлицитнијег метафизичког карактера, он проналази чврст темељ и за овај свет. Тај темељ није ништа друго него истинска и права лепота која се зове љубав и која је смисао његовог постојања. Дакле, лепота, љубав и смисао су својеврсни синоними у изразу и у доживљају света и човека код Лазе Костића – нагласио је др Порфирије.
Драмски писац и академик Душан Ковачевић рекао је да му је веома драго што Костић, “човек таквог пера и таквог дара”, није заборављен.
- Протрчао је кроз свој живот, али је иза себе оставио нешто што представља један од врхова српске културе. Господин Стојков је, инспирисан предивном Лазином поезијом и својом везаношћу за Сомбор, одакле је Лаза потекао, овом књигом направио једну чудну везу и поново, на свој начин, оживео ту предивну песму “Santa Maria della Salute”. Ово је књига коју је тешко дефинисати. Ја кажем да је она прелепа и да је драгоцен прилог нашој култури уопште – казао је Ковачевић.
Он се посебно захвалио Народном позоришту што је, како је истакао, у једном тако прелепом простору, свом Музеју, организовало промоцију ове књиге.
- Тако нешто нуди и поткрепљује наду да можемо да учинимо много тога сами не чекајући ове чувене датуме – додао је Ковачевић.
Књига је илустрована ауторовим цртежима инспирисаних чувеном Костићевом песмом “Santa Maria della Salute”. Стојков је рекао да је направио више од сто слика и да их је све уврстио у ову књигу.
Поводом промоције, он је Музеју Народног позоришта поклонио свој рад – портрет Лазе Костића.
Ђуровић се захвалио на поклону и том приликом, у име Куће, уручио му сребрњак Народног позоришта.  
Стојков је рођен 4. фебруара 1951. године у Сомбору, где је завршио основну школу. Средњу школу за примењену уметност, графички одсек, завршио је у Новом Саду. Дипломирао је у Венецији на „Аццадемиа ди белле арти“ 1979. године у класи Цармелла Зоттиа.
Његово сликарство је често прожето великим књижевним делима у којима проналази неисцрпну инспирацију.
Прву самосталну изложбу одржао је 1971. у Новом Саду. До сада је имао више од 150 самосталних изложби, а учествовао је и на око 350 колективних изложби у земљи и иностранству.
Добитник је великог броја награда и признања.
М.Б.