Вести

У МУЗЕЈУ ПРИРЕЂЕН ТРАДИЦИОНАЛНИ НОВОГОДИШЊИ КОКТЕЛ ЗА НОВИНАРЕ

27 децембар 2011

Традиционални новогодишњи коктел за представнике медија који прате продукцију наше Куће, одржан је у уторак 27. децембра у Музеју Народног позоришта.

Присутне је поздравила и пожелела им добродошлицу шеф сектора маркетинга Љиљана Лазић Михајловић, а потом се, у краћем говору, обратио и управник Божидар Ђуровић који је захвалио медијима на подршци и помоћи да публика упозна рад националног театра, чије је представе у 2011. години на матичној сцени и гостовањима гледало око 150.000 људи.
- Волео бих да и овога пута уђемо у Нову годину још задовољнији, срећнији и чистији. Свесни смо да ће то бити година великих економских изазова. Упркос свему, Народно позориште се не плаши економске кризе... Ми смо Кућа која нема дугова. Ово је Кућа која инвестира, ствара уменост и прави звезде. Верујем да ће следећа година за Народно позориште, у уметничком смислу, бити веома успешна – казао је Ђуровић.
Управник Народног позоришта, том приликом, представио је бројним новинарима и новог директора Балета Бруса Стајвела. У питању је међународно признати кореограф и педагог који је током своје досадашње каријере радио као уметнички директор Штад театра Берну у Швајцарској, Балета у Хонг Конгу, Корејског универзал балета и Балета Неваде.
Чланица Оркестра Народног позоришта Милена Станишић употпунила је пријатну атмосферу разним композицијама које је извела на харфи.
У протеклој години ансамбл драме Народног позоришта извео је премијере представа "Хеда Габлер", "Мали брачни злочини", "Мисис Толстој", "Кањош Мацедоновић", "Зли дуси" и "Неспоразум".
У Опери су биле премијере "Табаро" (представа Оперског студија "Борислав Поповић") и "Заљубљен у три наранџе", као и премијерне обнове "Бал под маскама", "Атила" и "Дон Пасквале".
Ансамбл Балета извео је премијерно представе "Сонгс", "Бајадера" и "Александар".
Представе Народног позоришта награђиване су на фестивалима, гостовале по целој Србији, а шест пута и у иностранству где их је видело 3.000 гледалаца.
У наставку сезоне Драма планира за велику сцену представе "Живот је сан" Пјера Калдерона у режији Слободана Унковског и Молијеровог "Мизантропа" у режији Егона Савина, а за сцену "Раша Плаовић" још четири премијере.
То су „Важно је звати се Ернест“ Оскара Вајлда у режији Николе Завишића, „Стаклена менажерија“ Тенесија Вилијамса у режији Радослава Миленковића, „Реинкарнација“ Душана Ковачевића и Шекспиров "Хенри Шести“ редитеља Никите Миливојевића, у копродукцији са Глоб театром и Фондом "Лаза Костић".
Опера ће до јуна извести премијерну обнову Вердијевог "Дон Карлоса“ (режију Младена Сабљића обнавља Ивана Драгутиновић Маричић), Бизеову "Кармен“, са две различите поделе, у режији Небојше Брадића и Росинијеву "Пепељугу" у режији Јагоша Марковића.
Ансамбл Балета имаће на Великој сцени премијеру "Циркузаната", према делу Жака Превера, у кореографији Ролана Петија, а на сцени "Раша Плаовић" представе "Чаробна фрула", према адаптираном либрету на музику Моцарта и других аутора у кореографији Александра Илића.
М.Б.