Вести

У Народном позоришту одржана престижна WORLD.MINDS конференција

23 мај 2019

Водећи светски иноватори, научници, бизнис лидери и уметници, који на инспиративан начин представљају идеје новог доба, окупили су се 23. маја у Народном позоришту на престижној WORLD.MINDS конференцији.

Србија је прва земља на свету, поред Швајцарске, у којој је одржан овај значајан симпозијум који је окупио највеће мислиоце света. Ова швајцарска организација редовно организује своје скупове сваког децембра у Цириху.

WORLD.MINDS заједницу чини више од 1.000 високорангираних појединаца, међу којима су нобеловци, државници, научници, професори универзитета, амбасадори, писци, који су дали значајан допринос науци, уметности и бизнису.

Београд је на овај начин постао светски центар за размену престижних иновативних решења у области роботике, астрофизике, медицине, молекуларне биологије, психологије, маркетинга, уметности, спорта.

Србију су ове године представљали: Теслаграм, технологија која се развија на Институту за физику и представља најбољи систем заштите од фалсификовања, БиоСенс Институт, научно-истраживачки институт који се бави развојем, увођењем и промоцијом напредних ИKТ решења у пољопривреди и 3Латерал - водећи произвођач дигиталне хумане технологије и креативног садржаја.

Посебан фокус скупа у Београду био је на учешћу младих истраживача, студената на докторским и постдокторским студијама из Србије и региона.

На WORLD.MINDS конференцији у децембру прошле године учествовало је више од 30 представника из Србије, а прилику да буду међу 11 одабраних говорника на конференцији имала су два наша стручњака, проф. Мирослав Ђорђевић, водећи светски реконструктивни хирург и научник, професор урологије и хирургије на Универзитету у Београду, оснивач и директор београдског Центра за гениталну реконструктивну хирургију и Владимир Мастиловић, оснивач и директор компаније 3Латерал, која развија напредне технологије које су основа будућих форми дигиталних медија.

Дан пре почетка симпозијума, у среду, 22. маја на Ади Циганлији један од говорника, британски иноватор Ричард Браунинг извео је свој чувени лет у млазном оделу (Jet Suit) које је сам направио.

Kреирање нових знања и приступ најновијим открићима из читавог света јесте основ модерне економије, научног, друштвеног и културног напретка и јачања конкурентности једне државе. Због тога је Влада Републике Србије покренула партнерство са престижном швајцарском организацијом која ће помоћи да у нашу земљу доведемо најумније људе данашњице и пружимо прилику домаћим стручњацима да са њима размене искуства и представе своја достигнућа.

Престижна WORLD.MINDS конференција, која се данас одржава у Београду, прилика је да се Србија представи у правом светлу, као земља за инвестирање у истраживање, развој и иновације, те да се српски научници, иноватори и таленти промовишу и повежу са колегама широм света, поручила је председница владе Ана Брнабић.

Брнабић је рекла да је влада дуго радила на томе да организацију WORLD.MINDS доведе у Србију, будући да се до сада годишњи конгрес који окупља светске лидере из области економије, привреде, културе, архитектуре, медицине, пољопривреде, искључиво одржавао у Цириху.

- Ово је први пут да излазе ван Швајцарске и велико је задовољство и част имати их у Београду - истакла је Брнабић.

Она је навела да конференција у Београду показује Србију на другачији начин, јер ће учесници, од којих многи никад нису били у нашој земљи, имати прилику да је виде у правом светлу, али и да упознају српске иноваторе, таленте, мислиоце, привреднике.

- Ово је јединствена светска прилика за умрежавање наших младих људи, научника, иноватора, власника стартап предузећа и компанија и сигурна сам да ће након овога и наши партнери из света гледати на Србију другачије, као на потенцијалну дестинацију за инвестирање у истраживање, развој и иновације - истакла је Брнабић.

Додала је да ће наши научници, млади иноватори и таленти имати много бољу сарадњу са колегама широм света.

Председница владе је рекла и да су у Београду данас присутни и потенцијални инвестори и значајни привредници из целог света, те да је сигурна да ће им српски иноватори и научници показати своје идеје и патенте и да ће се родити идеје о финансирању њихових пројеката.

Подсетила је да је влада прошле године променила законски оквир и увела пореске олакшице за иновације и улагања у науку, истраживање и развој.

- Данас је Србија једна од најконкурентнијих европских земаља по стопи пореза за компаније које улажу у иновације, знање и истраживање и развој - рекла је Брнабић.

То је представљено гостима из иностранства, рекла је Брнабић и истакла да ће и сутра имати састанке у влади са неким од учесника и да верује да ће Србија заинтересовати велики број њих да улажу у нашу земљу.

Престижна WORLD.MINDS конференција окупила је водеће светске иноваторе, научнике, бизнис лидере и уметнике који на инспиративан начин представљају идеје новог доба.

На конференцији су данас говорили председник Србије Александар Вучић и бивши немачки канцелар Герхард Шредер, а учествују и добитник Нобелове награде за хемију Kурт Витрих, технолошки пионир и један од говорника на ТЕД конференцијама Том Вуџек, Ош Агаби, стручњак за неуротехнологију и извршни директор компаније "Kонику"...

Према правилима WORLD.MINDS разговори се воде иза затворених врата.

WORLD.MINDS иза себе има традицију дугу 12 година, 150 признатих говорника, више од 1.000 чланова и чак 3.141 идеју која је произашла из бројних конференција.

Председница Владе Србије Ана Брнабић представила је на скупу успешне српске компаније из области науке и технологије и оценила да Србија може да буде победник у новој индустријској ери.

- Наше научне институције су оно што сматрам Србијом -  рекла је премијерка, коју је оснивач WORLD.MINDS Ролф Добели представио као једну од најутицајнијих жена по Форбсу.

Подсећајући да живимо у узбудљивим временима пред четврту индустријску револуцију она је додала да верује да Србија може да буде победник у њој.

- Увек сам мислила да је циљ моје владе да почне трансформацију Србије из економије коју воде инвестиције и рад у економију коју воде иновације - рекла је премијерка.

Приказане су успешне српске компаније обједињене кроз платформу "Serbia Creates".

- То је наша нова иницијатива. Србија је раније на овај начин представљана више традиционално, али она је више од тога. Отуд и нова платформа "Serbia Creates" која показује научни и уметнички креативни део - рекла је Брнабић током разговора са домаћином скупа који јој је поставио питање како задржати младе образоване људе у Србији.

Она је у одговору позвала српске научне клубове да дођу на конференцију у децембру на којој ће се говорити о томе како могу да нам помогну, наводећи да се о томе разговарало већ на конференцији која је одржана прошле године.

Kако је рекла, "Ок је да људи одлазе из земље, али само ако се врате".

- Ми не можемо да их зауставимо. Улажемо новац у фондове за науку и технологију. Србија је у априлу постала пуноправни члан CERN-а. Имамо међу оснивачима неких од најбољих стартап компанија људе који су били у иностранству, али су се вратили овде и ми смо им захвални на томе - додала је она.

М.Б.