Vesti

U Narodnom pozorištu održana prestižna WORLD.MINDS konferencija

23 maj 2019

Vodeći svetski inovatori, naučnici, biznis lideri i umetnici, koji na inspirativan način predstavljaju ideje novog doba, okupili su se 23. maja u Narodnom pozorištu na prestižnoj WORLD.MINDS konferenciji.

Srbija je prva zemlja na svetu, pored Švajcarske, u kojoj je održan ovaj značajan simpozijum koji je okupio najveće mislioce sveta. Ova švajcarska organizacija redovno organizuje svoje skupove svakog decembra u Cirihu.

WORLD.MINDS zajednicu čini više od 1.000 visokorangiranih pojedinaca, među kojima su nobelovci, državnici, naučnici, profesori univerziteta, ambasadori, pisci, koji su dali značajan doprinos nauci, umetnosti i biznisu.

Beograd je na ovaj način postao svetski centar za razmenu prestižnih inovativnih rešenja u oblasti robotike, astrofizike, medicine, molekularne biologije, psihologije, marketinga, umetnosti, sporta.

Srbiju su ove godine predstavljali: Teslagram, tehnologija koja se razvija na Institutu za fiziku i predstavlja najbolji sistem zaštite od falsifikovanja, BioSens Institut, naučno-istraživački institut koji se bavi razvojem, uvođenjem i promocijom naprednih IKT rešenja u poljoprivredi i 3Lateral - vodeći proizvođač digitalne humane tehnologije i kreativnog sadržaja.

Poseban fokus skupa u Beogradu bio je na učešću mladih istraživača, studenata na doktorskim i postdoktorskim studijama iz Srbije i regiona.

Na WORLD.MINDS konferenciji u decembru prošle godine učestvovalo je više od 30 predstavnika iz Srbije, a priliku da budu među 11 odabranih govornika na konferenciji imala su dva naša stručnjaka, prof. Miroslav Đorđević, vodeći svetski rekonstruktivni hirurg i naučnik, profesor urologije i hirurgije na Univerzitetu u Beogradu, osnivač i direktor beogradskog Centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju i Vladimir Mastilović, osnivač i direktor kompanije 3Lateral, koja razvija napredne tehnologije koje su osnova budućih formi digitalnih medija.

Dan pre početka simpozijuma, u sredu, 22. maja na Adi Ciganliji jedan od govornika, britanski inovator Ričard Brauning izveo je svoj čuveni let u mlaznom odelu (Jet Suit) koje je sam napravio.

Kreiranje novih znanja i pristup najnovijim otkrićima iz čitavog sveta jeste osnov moderne ekonomije, naučnog, društvenog i kulturnog napretka i jačanja konkurentnosti jedne države. Zbog toga je Vlada Republike Srbije pokrenula partnerstvo sa prestižnom švajcarskom organizacijom koja će pomoći da u našu zemlju dovedemo najumnije ljude današnjice i pružimo priliku domaćim stručnjacima da sa njima razmene iskustva i predstave svoja dostignuća.

Prestižna WORLD.MINDS konferencija, koja se danas održava u Beogradu, prilika je da se Srbija predstavi u pravom svetlu, kao zemlja za investiranje u istraživanje, razvoj i inovacije, te da se srpski naučnici, inovatori i talenti promovišu i povežu sa kolegama širom sveta, poručila je predsednica vlade Ana Brnabić.

Brnabić je rekla da je vlada dugo radila na tome da organizaciju WORLD.MINDS dovede u Srbiju, budući da se do sada godišnji kongres koji okuplja svetske lidere iz oblasti ekonomije, privrede, kulture, arhitekture, medicine, poljoprivrede, isključivo održavao u Cirihu.

- Ovo je prvi put da izlaze van Švajcarske i veliko je zadovoljstvo i čast imati ih u Beogradu - istakla je Brnabić.

Ona je navela da konferencija u Beogradu pokazuje Srbiju na drugačiji način, jer će učesnici, od kojih mnogi nikad nisu bili u našoj zemlji, imati priliku da je vide u pravom svetlu, ali i da upoznaju srpske inovatore, talente, mislioce, privrednike.

- Ovo je jedinstvena svetska prilika za umrežavanje naših mladih ljudi, naučnika, inovatora, vlasnika startap preduzeća i kompanija i sigurna sam da će nakon ovoga i naši partneri iz sveta gledati na Srbiju drugačije, kao na potencijalnu destinaciju za investiranje u istraživanje, razvoj i inovacije - istakla je Brnabić.

Dodala je da će naši naučnici, mladi inovatori i talenti imati mnogo bolju saradnju sa kolegama širom sveta.

Predsednica vlade je rekla i da su u Beogradu danas prisutni i potencijalni investori i značajni privrednici iz celog sveta, te da je sigurna da će im srpski inovatori i naučnici pokazati svoje ideje i patente i da će se roditi ideje o finansiranju njihovih projekata.

Podsetila je da je vlada prošle godine promenila zakonski okvir i uvela poreske olakšice za inovacije i ulaganja u nauku, istraživanje i razvoj.

- Danas je Srbija jedna od najkonkurentnijih evropskih zemalja po stopi poreza za kompanije koje ulažu u inovacije, znanje i istraživanje i razvoj - rekla je Brnabić.

To je predstavljeno gostima iz inostranstva, rekla je Brnabić i istakla da će i sutra imati sastanke u vladi sa nekim od učesnika i da veruje da će Srbija zainteresovati veliki broj njih da ulažu u našu zemlju.

Prestižna WORLD.MINDS konferencija okupila je vodeće svetske inovatore, naučnike, biznis lidere i umetnike koji na inspirativan način predstavljaju ideje novog doba.

Na konferenciji su danas govorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, a učestvuju i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Kurt Vitrih, tehnološki pionir i jedan od govornika na TED konferencijama Tom Vudžek, Oš Agabi, stručnjak za neurotehnologiju i izvršni direktor kompanije "Koniku"...

Prema pravilima WORLD.MINDS razgovori se vode iza zatvorenih vrata.

WORLD.MINDS iza sebe ima tradiciju dugu 12 godina, 150 priznatih govornika, više od 1.000 članova i čak 3.141 ideju koja je proizašla iz brojnih konferencija.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predstavila je na skupu uspešne srpske kompanije iz oblasti nauke i tehnologije i ocenila da Srbija može da bude pobednik u novoj industrijskoj eri.

- Naše naučne institucije su ono što smatram Srbijom -  rekla je premijerka, koju je osnivač WORLD.MINDS Rolf Dobeli predstavio kao jednu od najuticajnijih žena po Forbsu.

Podsećajući da živimo u uzbudljivim vremenima pred četvrtu industrijsku revoluciju ona je dodala da veruje da Srbija može da bude pobednik u njoj.

- Uvek sam mislila da je cilj moje vlade da počne transformaciju Srbije iz ekonomije koju vode investicije i rad u ekonomiju koju vode inovacije - rekla je premijerka.

Prikazane su uspešne srpske kompanije objedinjene kroz platformu "Serbia Creates".

- To je naša nova inicijativa. Srbija je ranije na ovaj način predstavljana više tradicionalno, ali ona je više od toga. Otud i nova platforma "Serbia Creates" koja pokazuje naučni i umetnički kreativni deo - rekla je Brnabić tokom razgovora sa domaćinom skupa koji joj je postavio pitanje kako zadržati mlade obrazovane ljude u Srbiji.

Ona je u odgovoru pozvala srpske naučne klubove da dođu na konferenciju u decembru na kojoj će se govoriti o tome kako mogu da nam pomognu, navodeći da se o tome razgovaralo već na konferenciji koja je održana prošle godine.

Kako je rekla, "Ok je da ljudi odlaze iz zemlje, ali samo ako se vrate".

- Mi ne možemo da ih zaustavimo. Ulažemo novac u fondove za nauku i tehnologiju. Srbija je u aprilu postala punopravni član CERN-a. Imamo među osnivačima nekih od najboljih startap kompanija ljude koji su bili u inostranstvu, ali su se vratili ovde i mi smo im zahvalni na tome - dodala je ona.

M.B.