Вести

У оквиру сарадње Народног позоришта и Српског народног позоришта, у Новом Саду одржано „Вече посвећено Мирославу Чангаловићу“

28 септембар 2019

У оквиру сарадње Народног позоришта у Београду и Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду, 28. септембра, на Сцени „Пера Добриновић“ СНП-а одржан je програм под називом „Вече посвећено Мирославу Чангаловићу“ (1921-1999).  

О славном уметнику, некадашњем прваку Опере Народног позоришта у Београду и једном од најбољих српских басова, говорио је управник Српског народног позоришта у Новом Саду др Зоран Ђерић и кћерка Мирослава Чангаловића, Мирјана Чангаловић, која је између осталог, истакла, да је њен отац „представљао чудесну комбинацију певача и глумца“.

Према њеном мишљењу, Чангаловића је красио изузетан и еруптиван таленат, велики рад и изузетна посвећеност музици и свом позиву.

„Поседовао је, с једне стране, соноран, баршунаст топао бас, мек и племенит... а, с друге стране, имао је изузетну глумачку експресивност, однеговану по принципима школе Станиславског која је равноправно пратила његов музички израз и чинила са њим недељиву целину“, оценила је госпођа Чангаловић.

У оквиру програма, у доњем фоајеу Сцене „Пера Добриновић“, представљена је и поставка дела изложбе „Мирослав Чангаловић певач и глумац“, ауторке Зорице Јанковић,

Ђерић је поздравио директора Музеја Народног позоришта Драгана Стевовића, који је присуствовао овом догађају, и захвалио се управи националног театра на уступању изложбе, која је јавности први пут била представљена 22. новембра 2012. године у Музеју Народног позоришта у Београду. 

Такође, емитован је и инсерт из документарног филм о Мирославу Чангаловићу у којем он прича о свом родном Гламочу и детињству проведеном у том граду у Босни и Херцеговини.

У музичком делу, уз клавирску пратњу Марине Микић и Данијеле Ходобе Леш, наступили су оперски солисти СНП-а бас Горан Крнета, бас-баритон Небојша Бабић и бас Страхиња Ђокић. 

Програм, који су заједнички организовали Народно позориште у Београду, Српско народно позориште и Завичајно удружење "Гламочко коло" у Новом Саду, водио је првак Драме СНП-а Душан Јакишић. 

Чангаловић је рођен 18. фебруара 1921. године у Гламочу, од оца Михајла и мајке Анастасије. Већ у раној младости одлази из родног града у Београд, где је од 1946. до 1954. године учио певање код познате оперске певачице и вокалног педагога Зденке Зикове. 

Чангаловићев оперски репертоар обухватао је више од 90 улога у којима се истицао раскошним гласом, драмском снагом и доживљеном интерпретацијом. Међу његовим најпознатијим остварењима налазе се улоге Бориса Годунова, из истоимене опере Мусоргског, и Досифеја, из „Хованшчине“, истог композитора. 

Многи музички критичари сматрају га, после Шаљапина, најбољим Борисом Годуновим. Чангаловић је остварио незаборавне роле и као Дон Кихот („Дон Кихот“), Кончак и Галицки („Кнез Игор“), Мефисто („Фауст“), Филип Други („Дон Карлос“), Фигаро („Фигарова женидба“), Кучобеј („Мазепа“), Иван Грозни („Псковитјанка“), Митке („Коштана“)...

Његов концертни репертоар је обухватао укупно 520 композиција, и то соло песама, циклуса песама, кантата и ораторијума, чији је велики део сачињавало премијерно извођење многих дела југословенских композитора. Концертна каријера Мирослава Чангаловића трајала је више од 40 година и састављена је од око 3.000 концерата на територији бивше Југославије и око 160 концерата широм света.

Чангаловић је преминуо 1. октобра 1999. године у Београду, а урна с његовим посмртним остацима, 3. маја 2012. године пренета је из породичног у колумбаријум у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу 
М.Б.

Галерија