Вести

У „Радионици“ одржано премијерно сценско читање текста Сибил Берг „Авенија Wonderland“

4 новембар 2019

Премијерно сценско читање текста Сибил Берг „Авенија Wonderland“, у преводу и режији Ивоне Шијаковић, одржано је 4. новембра у „Радионици“, новом сценском простору Народног позоришта у Београду, у улици Гундулићев венац 50. 

Публика је снажним аплаузом наградила глумачку екипу у којој су били Бојан Кривокапић, Бранислав Томашевић и Александар Кецман (Хор робота), те Бојану Бамбић и Дејану Гајдаш (Особе непознатог пола).

„Авенија Wonderland“ je научно фантастична дистопија о свету у коме су интелигентне машине преузеле власт, потпуно ревијализовале и дехуманизовале већ дехуманизовано и ријалитизовано човечанство, али се понеки појединац, огољен и онечовечен, труди да не изгуби оно мало душе која га на крају чини човеком.

Лектор је Станка Јанковић, а продуцент Немања Константиновић.

Ово је било пето јавно читање текстова савремених драмских аутора (прво ван региона) на Сцени "Радионица" Народног позоришта у Београду. 

Сцена је свечано отворена 23. априла драмом Тање Шљивар "Kао и све слободне девојке", у режији Иване Вујић.

Након тога, премијерно су читани текстови Лејле Kаламујић „Људождерка или како сам убила своју породицу“, у режији Ане Kонстантиновић (19. мај), Филипа Грујића „Вилица Ебена Бајерса“, у режији Јоване Томић (20. јун) и Димитрија Коканова „Кретање“, у режији Олге Димитријевић (13. октобар).

Ивона Шијаковић је дипломирала позоришну и радио режију на Факултету драмских уметности у Београду и магистрирала Performing Arts у Хамбургу. 

Тренутно је студент докторских студија на Институту за примењену театрологију у Гисену. 

Поље њене извођачке праксе, осим класичног театра и радија, обухватају савремени плес и перформанс. 

Сибил Берг је рођена 1962. године у Вајмару, у Источној Немачкој.  

Током досадашње каријере написала је 17 драма, 15 романа, као и велики број есеја и колумни за различите новине и часописе. 

Дела Сибил Берг преведена су на 34 језика.

Добитница је бројних награда. 

У Народном позоришту у Београду, 7. октобра 2003. године, на Сцени "Раша Плаовић", премијерно је изведен њен комад "Пас, жена, мушкарац", у режији Зијаха Соколовића. 
М.Б. 

Галерија