Вести

У Сава центру одржана београдска премијера Аристофанове комедије „Плуто“ у режији Никите Миливојевића

27 септембар 2018

Београдска премијера Аристофанове комедије „Плуто“, у адаптацији и режији Никите Миливојевића и копродукцији Националног театра Грчке из Атине и Народног позоришта у Београду, одржана је 27. септембра у Сава центру.

Представа, настала на основу протокола о дугорочној сарадњи између две Куће, који су у октобру прошле године у српској престоници потписали управници Дејан Савић и Статис Ливатинос, премијерно је, с великим успехом, изведена летос, 13. јула, у чувеном античком театру у Епидаурусу на Пелопонезу, у оквиру престижног „Атинског фестивала“.

Овај изузетни позоришни подухват, између осталог, остао је упамћен и по томе што се са те, за Грке свете сцене, старе 2500 година, први пут зачуо и српски језик захваљујући глумцу Хаџи Ненаду Маричићу који тумачи улогу Хоровође.

У тој и данас веома актуелној причи, коју је велики комедиограф старе Грчке и оштар критичар свога доба написао као бритку сатиру на политичке прилике, све остале роле играју глумци Националног театра из Атине.

Сценограф је Кени Меклален, кореограф Амалија Бенет, а композитор Ангелос Тријандафилу.

Из Народног позоришта у Београду, у чијим радионицама су урађени костими, учествују и костимограф Марина Меденица и продуцент Вук Милетић.

У међувремену, "Плуто" је још једном, уз овације публике, одигран на „Атинском фестивалу“, а након тога, у оквиру веома успешне мини турнеје по Грчкој, изведен је и у Петруполију, Елефсини и Солуну. 

Представу је до сада видело близу 40.000 гледалаца. 

Ова прича, написана пре више од 2000 година, одлично је кореспондирала и са београдском публиком која није штедела дланове да, након сат и четрдесетак минута веома надахнуте игре, бурним аплаузом поздрави комплетну глумачку екипу. 

Плуто је бог новца, обиља, а прича о њему је, као и све Аристофанове приче, поучна: два Атињана огорчени због чињенице да се лоши људи лако и брзо богате док вредни и поштени остају сиромашни, иду у пророчиште Делфе да затраже савет. 
Добију поруку да првог човека ког сретну у повратку треба да поведу са собом. И сретну слепца. Зачуде се, збуне, међутим, кроз разговор открију да је то, у ствари, Плуто. Пренеражени су: откуд је бог новца слеп, дроњав, никакав?! А он им каже да га је то Зевс ослепео, казнио га након што су се посвађали око тога како да се деле паре, те они закључе да ствари стоје рђаво и наопако јер је бог новца слеп. 

Реше да га излече, да му врате вид, сматрајући да ће тада све бити боље. Међутим, испостави се да је све постало још горе...

Представа ће дан касније, 28. септембра, гостовати и у Српском народном позоришту у Новом Саду.

„Плуто” је први пут изведен 388. пре нове ере.
М.Б.