Вести

Улогом Рикарда у Вердијевој опери „Бал под маскама“,тенор Дејан Максимовић прославио две деценије уметничког рада

28 фебруар 2018

Тенор Дејан Максимовић прославио је две деценије уметничког рада, улогом Рикарда у Вердијевој опери „Бал под маскама“ коју је певао први пут у среду, 28. фебруара на Великој сцени.

Под диригентском управом Зорице Митев Војновић, баритон Драгутин Матић наступио је као Ренато, док су сопрани Јелена Радовановић и Весна Марковић, те мецосопран Вишња Попов, дебитовали у улогама Амелије, Оскара и Улрике.

Улоге су остварили и Мирослав Марковски (Силвано), Михаило Шљивић (Семјуел), Свето Кастратовић (Том), Слободан Живковић (Судија) и Синиша Радин (Слуга).

У представи, која је премијерно изведена 22. јануара 2005. године у режији Божидара Ђуровића, учествовао је Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.

Концертмајстор је била Весна Јансенс, а шеф Хора Ђорђе Станковић.

Сценограф је Александар Златовић, костимограф Љиљана Орлић, а аутор сценског покрета Ферид Карајица.

Уочи почетка представе, Вишњи Попов је уручена награда оперске Фондације „Бреда Калеф“ , за улогу Олге у представи „Евгеније Оњегин“. Награда, која се састоји од Плакете и новчаног дела, додељује се за најбоље интерпретирану мецосопранску улогу у претходној сезони на сцени Народног позоришта.

Признање јој је уручила лично госпођа Калеф, некадашња првакиња Опере Народног позоришта у Београду која је на матичној сцени, током дуге и веома богате каријере, певала више од 50 водећих мецосопранских улога.
М.Б.