Вести

Управница Ивана Вујић разговарала у Берлину о сарадњи Народног позоришта са чувеним европским редитељима Томасом Остермајером и Кети Мичел

6 септембар 2019

Управница Народног позоришту у Београду Ивана Вујић боравила је 5. септембра у Берлину на позив директора Шаубине ам Ленинер Плаца (Schaubühne am Lehniner Platz) и признатог редитеља Томаса Остермајера. 

Вујић је била гост на премијери представе „Орландо“, по тексту енглеске књижевнице Вирџиније Вулф и у режији Kети Мичел.

У срдачном и пријатељском разговору са Остермајером и Кети Мичел, било је говора и о њиховој будућој сарадњи са Народним позориштем у Београду.  

Остермајер је један од најцењенијих европских редитеља, пре свега због осавремењивања класичних драмских текстова. 

Овдашњој публици познат је по представи „Диско свиње" изведеној у главном програму 34. Битефа 2000. године, као и Ибзеновој драми „Нора", за коју је 2003. године, на истом фестивалу, добио Политикину награду за режију.

Великан европског театра Остермајер, после 16. година паузе поново долази на Битеф - 20. септембра у Позоришту на Теразијама биће одиграна представа “Историја насиља”, коју је поставио у свом матичном театру у Берлину, према тексту Едуара Луија.

Кети Мичел је током досадашње веома успешне и богате каријере поставила бројне комаде на разним позоришним сценама широм Европе. 

Сценска поетика ове уметнице, према оцени критике, карактеристична је по својој необичности, различитости у односу на енглески мејнстрим, због утицаја источноевропског позоришта, плесног театра, затим експеримената са новим медијима, као и специфичној психолошкој прецизности у изградњи ликова. 
М.Б.