Вести

Управница Народног позоришта Ивана Вујић учествовала у Бањалуци на конференцији за медије поводом одржавања манифестације „Дани Србије у Српској“

10 октобар 2019

На конференцији за медије одржаној у Народном позоришту Републике Српске у четвртак 10. октобра, поводом одржавања манифестације „Дани Србије у Српској“ у оквиру које ће вечерас бити изведена балетска представа „Ко то тамо пева“ Народног позоришта у Београду, представницима медија обратили су се: директор НПРС Ненад Новаковић, управница Народног позоришта у Београду Ивана Вујић Коминац, директор Балета Народног позоришта у Београду Константин Костјуков, генерални конзул Републике Србије у БањалуциВладимир Николић, помоћница министра за културу у Влади Републике Српске Тања Ђаковић, и помоћница министра културе и информисања у Влади Републике Србије за међународне односе и европске интеграције у области културе Асја Драча Мунтеан.

Директор НПРС Ненад Новаковић је рекао да је скоро 4-5 година преговарао са Константином Костјуковим да балет из Београда дође у Бањулуку, и да је изузетно задовољан и пресрећан што ће се вечерас бањалучкој публици представити прваци Балета Народног позоришта у Београду.

„Дани Србије у Српској се први пут организују, а Дани Републике Српске у Србији ушли су већ у своју осму годину постојања, а док ово говорим одржавају се Дани културе Србије и Републике Српске у Аустрији. Можемо закључити да је у питању једно озбиљно прожимање култура без чега једноставно не можемо“, рекао је Новаковић.

Управница Народног позоришта у Београду Ивана Вујић Коминац је рекла да је велика част и радост да Народно позориште у Београду као централна културна установа Републике Србије, настави своју добру сарадњу са Народним позориштем у Бањалуци.

„Посебно сам поносна што је реч о представи Ко то тамо пева, која је изузетно квалитетна и у којој игра велики број наших истакнутих балетских играча. Овде сам долазила као редитељ представа које су играле на Театар фесту, а сада моја срећа је бескрајна јер почиње једна нова врста сарадње која ће се наставити дечијом камерном опером Бастијен и Бастијена, која ће такође бити један нови жанр за наше драге Бањалучане и Републику Српску. Реч је о интерактивној дечијој опери аутора Волфганга Амадеуса Моцарта. Такође позивамо у госте нашу браћу и сестре да нам дођу са представама. Надам се да ће данас започета сарадња да се настави са копродукцијама, које су природан наставак нашег живота“, закључила је Ивана Вујић Коминац.

Помоћница министра за културу у Влади РС Тања Ђаковић је подсетила је да је још 2013. године са идејом да се Република Српска са свим својим потенцијалима представи у Србији, покренута манифестација „Дани Српске у Србији“.  

„Манифестација која започиње вечерас у Народом позоришту РС, показује да је ово узајаман и природан процес, и она уставри представља један вид продубљивања и учвршћивања веза између Србије и Српске. Наиме, ово је јединствен културни и духовни простор на којем је српски народ у свом дугом историјском трајању живео и живи, остављајући трагове материјалног и нематеријалног културног наслеђа. Границе културног простора је немогуће свести у границе једног политичког односно државног простора, и управо то потврђује ова вечерашња манифестација, која је заправо једна природна тежња за узајамном подршком, оснаживањем заједништва и јачањем нашег културног и националног идентитета“, казала је Ђаковићева.

Помоћница министра културе и информисања у Влади Републике Србије за међународне односе и европске интеграције у области културе Асја Драча Мунтеан, рекла је да „када је покренута иницијатива за покретање манифестације Дани Србије у Српској, позвали смо наше институције“.

„Иако су они врло заузети и њихови програми су планирани по две године унапред, сви су се радо одазвали. Програм који смо понудили врло је репрезентативан. Учествују наше четири националне установе културе. Тако на једном месту имате Народно позориште у Београду, Београдску филхармонију, Ансамбл Венац и Галерију Матице Српске. То је заиста једна промоција на коју смо ми поносни, и надамо се да ће грађани у Републици Српској уживати у ономе што они имају да понуде“, нагалсила је Асја Драча Мунтеан.

Директор Балета Народног позоришта у Београду Константин Костјуков је рекао да увек радо долази у Бањулуку због топлине коју она пружа, и због публике која је увек жељна да види нашу уметност.

„Балетска представа коју ће публика имати прилику вечерас да види Ко то тамо пева добила је много награда свуда у свету: Колумбији, Италији, Мескику... Свуда где смо гостовали са овом представом, остварили смо запажен успех. На крају бих желео да се захвалим нашим надлежним  министарствима која су омогућила овако једну дивну сарадњу“, рекао је Костјуков.

Уочи конференције за медије, у Министарству просвете и културе Републике Српске, министарка културе Наталија Тривић организовала је пријем на којем су присуствовали  управница Народног позоришта Ивана Вујић, помоћница министра културе Републике Србије Асја Драча и конзул Амбасаде Републике Србије у Бањалуци Владимир Николић .

Галерија