Вести

Управници Народног позоришта Ивани Вујић Коминац уручена Велика златна плакета Универзитета уметности „Сретен Стојановић“ са повељом

20 децембар 2019

Велика златна плакета Универзитета уметности "Сретен Стојановић" са повељом, уручена је 20. децембра управници Народног позоришта у Београду и редовној професорки Факултета драмских уметности Ивани Вујић Коминац.

На свечаности одржаној у Свечаној сали Ректората, поводом Дана Универзитета уметности, ово престижно признање „за вишегодишњу значајну подршку развоју и активностима Факултета драмских уметности и Универзитета уметности у Београду и изузетан допринос у области образовања, уметности и културе“ уручила јој је проректорка др Мирјана Николић.

„Хвала свима, бескрајно сам захвална свима вама што постојите, захваљујући вама, постојим и ја“... казала је, између осталог, Ивана Вујић Коминац и додала да је за ову прилику припремила да одсвира нешто иако, како је признала, не зна да свира.

Потом је, на одушевљење присутних, извела кратак уметнички перформанс на клавиру, без свирања.

Велика златна плакета Универзитета уметности „Сретен Стојановић“ са повељом, као највише признање, додељује се само најизузетнијим личностима које су дале посебан допринос и оставиле трајан печат у историји Универзитета уметности.

Плакета је до сада додељена свега три пута – професору емеритусу Даринки Матић Маровић, професору др Милени Драгићевић Шешић и професору др Љиљани Мркић Поповић.

Њима се ове године придружила, како је оцењено на свечаности, још једна изузетна професорка и велика уметница Ивана Вујић Коминац, коју је, за ово високо признање, предложила Катедра за позоришну и радио режију Факултета драмских уметности у Београду.

Савет Универзитета уметности, на седници одржаној 2. децембра, донео је једногласну одлуку.

„Ивана је један од наших најуспешнијих позоришних редитеља и дугогодишњи професор на Катедри за позоришну и радио режију ФДУ-а. Њена богата каријере, показује њену свестраност, како на уметничком плану, тако и на пољу педагогије, а потом и у домену театролошких истраживања, кроз сталну комуникацију са релевантним стручњацима из сродних области из целог света. Редитељски рад добро је познат како стручној, тако и широј јавности. Остварила је преко 110 режија представа у позориштима некадашње Југославије, данашње Србије, у региону и широм Европе. Режирала је у свим београдским позориштима и оперским кућама, као и у многим алтернативним и културним просторима. Њене позоришне представе учествовале су на бројним угледним домаћим и светским фестивалима, а тешко је набројати све награде за уметнички рад које потврђују њен раскошни таленат и несвакидашњи уметнички сензибилитет“, наведено је између осталог, у образложењу Савета и указано да се међу признањима које је добила, налази и Прстен са ликом Јоакима Вујића за свеукупан развој српског позоришта.
М.Б.