Vesti

Upravnici Narodnog pozorišta Ivani Vujić Kominac uručena Velika zlatna plaketa Univerziteta umetnosti „Sreten Stojanović“ sa poveljom

20 decembar 2019

Velika zlatna plaketa Univerziteta umetnosti "Sreten Stojanović" sa poveljom, uručena je 20. decembra upravnici Narodnog pozorišta u Beogradu i redovnoj profesorki Fakulteta dramskih umetnosti Ivani Vujić Kominac.

Na svečanosti održanoj u Svečanoj sali Rektorata, povodom Dana Univerziteta umetnosti, ovo prestižno priznanje „za višegodišnju značajnu podršku razvoju i aktivnostima Fakulteta dramskih umetnosti i Univerziteta umetnosti u Beogradu i izuzetan doprinos u oblasti obrazovanja, umetnosti i kulture“ uručila joj je prorektorka dr Mirjana Nikolić.

„Hvala svima, beskrajno sam zahvalna svima vama što postojite, zahvaljujući vama, postojim i ja“... kazala je, između ostalog, Ivana Vujić Kominac i dodala da je za ovu priliku pripremila da odsvira nešto iako, kako je priznala, ne zna da svira.

Potom je, na oduševljenje prisutnih, izvela kratak umetnički performans na klaviru, bez sviranja.

Velika zlatna plaketa Univerziteta umetnosti „Sreten Stojanović“ sa poveljom, kao najviše priznanje, dodeljuje se samo najizuzetnijim ličnostima koje su dale poseban doprinos i ostavile trajan pečat u istoriji Univerziteta umetnosti.

Plaketa je do sada dodeljena svega tri puta – profesoru emeritusu Darinki Matić Marović, profesoru dr Mileni Dragićević Šešić i profesoru dr Ljiljani Mrkić Popović.

Njima se ove godine pridružila, kako je ocenjeno na svečanosti, još jedna izuzetna profesorka i velika umetnica Ivana Vujić Kominac, koju je, za ovo visoko priznanje, predložila Katedra za pozorišnu i radio režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Savet Univerziteta umetnosti, na sednici održanoj 2. decembra, doneo je jednoglasnu odluku.

„Ivana je jedan od naših najuspešnijih pozorišnih reditelja i dugogodišnji profesor na Katedri za pozorišnu i radio režiju FDU-a. Njena bogata karijere, pokazuje njenu svestranost, kako na umetničkom planu, tako i na polju pedagogije, a potom i u domenu teatroloških istraživanja, kroz stalnu komunikaciju sa relevantnim stručnjacima iz srodnih oblasti iz celog sveta. Rediteljski rad dobro je poznat kako stručnoj, tako i široj javnosti. Ostvarila je preko 110 režija predstava u pozorištima nekadašnje Jugoslavije, današnje Srbije, u regionu i širom Evrope. Režirala je u svim beogradskim pozorištima i operskim kućama, kao i u mnogim alternativnim i kulturnim prostorima. Njene pozorišne predstave učestvovale su na brojnim uglednim domaćim i svetskim festivalima, a teško je nabrojati sve nagrade za umetnički rad koje potvrđuju njen raskošni talenat i nesvakidašnji umetnički senzibilitet“, navedeno je između ostalog, u obrazloženju Saveta i ukazano da se među priznanjima koje je dobila, nalazi i Prsten sa likom Joakima Vujića za sveukupan razvoj srpskog pozorišta.
M.B.