Вести

ДОДЕЉЕНЕ ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ УБУС-а, МИЛИЦИ БИЈЕЛИЋ УРУЧЕНА НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО

23 октобар 2014

Годишње награде Удружења балетских уметника Србије (УБУС) свечано су додељене у фоајеу Друге галерије Народног позоришта у Београду, у четвртак, 23. октобра, на дан рођења прослављеног кореографа Димитрија Парлића.
Уз подршку Министарства културе и информисања УБУС традиционално на тај дан додељује годишње награде Димитрије Парлић, Смиљана Мандукић, Наташа Бошковић, Специјалну награду за иновативни приступ у области савременог плесног театра, као и Награду за животно дело која је ове године припала истакнутој уметници Народног позоришта у Београду, примабалерини Милици Бијелић.
Иначе, од 1997. године додељује се најпрестижнија балетска награда у Србији са именом Димитрије Парлић за најбоље кореографско остварење премијерно изведено у току једне позоришне сезоне, као и српским кореографима за целокупан кореографски опус.
Ове године жири у саставу Владимир Логунов (председник), Милена Бурић, Даница Араповић, Милена Јауковић и Љубиша Ристић донео је одлуку да се награда Димитрије Парлић за 2014. годину не додели.
Жири је Специјалну награду за иновативни приступ у области савременог плесног театра доделио Далији Аћин Теландер за представу "Сан жуте чарапе", продукција Битеф театра и Станице-сервиса за савремени плес.
Награду Наташа Бошковић за најбољу интерпретацију класичног или неокласичног стила у области балетске уметности жири у саставу Зоја Беголи (председник), Вишња Ђорђевић и Марија Стојаковић доделио је Ани Ђурић, првој солисткињи Балета Српског Народног позоришта у Новом Саду, за изузетно остварене улоге Одете и Одилије у представи "Лабудово језеро", у кореографији и режији Владимира Логунова.
Поменута награда биће уручена 25. октобра на сцени "Јован Ђорђевић" СНП у Новом Саду, по извођењу представе "Лабудово језеро".
Награду Смиљана Мандукић за најбољу плесну интерпретацију у области савремене уметничке игре жири у саставу Нела Антоновић (председник), Марија Бајчетић и Исидора Станишић доделио је Ани Игњатовић-Загорац, савременом играчу, за изузетну сценску реализацију кореографског задатка у савременој плесној представи "Желеће машине", у продукцији Битеф театра.
Награда ће бити уручена 13. новембра на сцени Битеф театра, после извођења представе "Желеће машине".
М.Б.