Вести

УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ ЗА ТРАЈНИ ДОПРИНОС КУЛТУРИ БЕОГРАДА, МЕЂУ ЛАУРЕАТИМА ДЕЈАН САВИЋ И ВЛАДИМИР ЛОГУНОВ

12 април 2014

Награде "Златни беочуг" за траjни допринос култури Београда и Посебна признања -повеље коjе додељуjе Kултурно-просветна заjедница Београда (КПЗБ), уручене су на свечаности одржаној у суботу 12. априла на Великој сцени, а међу овогодишњим лауреатима су и в.д. управника Народног позоришта у Београду и диргент Дејан Савић, као и солиста и кореограф Балета Народног позоришта у пензији Владимир Логунов.
Савићу је уручен „Златни беочуг“, а Логунову Изванредни Златни беочуг за животно дело.
Златни беочуг добили су и социолог образовања и културе проф. др Зоран Аврамовић, редитељ Мирослав Алексић, музички уметник Михаило Блам, новинар - уредник Љиљана Богдановић, књижевник Зоран Богнар, књижевник и књижевни преводилац Миљурко Вукадиновић, публициста и сценариста Александар Гајовић, драматург и драмски писац Александар Ђаја, глумац Милорад Мандић, кантаутор Ненад Милосављевић...
У њихово име, захвалио се Савић који је, између осталог, рекао да ова награда, не представља "само вредновање стваралачких дела и њихових стваралаца, већ и институција које се издвајају чувањем достигнућа културне традиције и отварањем нових стваралачких путева"
- Имена добитника признања "Златни беочуг" у протекле 43. године потврђује нашу мисао да ову награду треба разумети и као континуитет оне културе која поштује традицију и трага за новим облицима и новим знањима и сазнањима у српском друштву - казао је Савић.
Осим Логунова, у категорији Изванредни Златни беочуг за животно дело, признање су добили и глумац Петар Божовић и композитор и теоретичар музике академик Деjан Деспић, док је Изванредни Златни беочуг припао Првом београдском певачком друштву.
На предлог жириjа, Извршни одбор KПЗБ донео jе одлуку да Посебно признање - Повељу добиjу амбасадори Индонезиjе и Jапана у Београду, Самуел Самсон и Mасафуми Kурокиу, а ресторан "Синђелић" за траjни допринос угоститељству, култури и туризму.
Добитник Годишње награде Kултурно-просветне заjеднице Београда jе Драган Kоларевић за допринос у раду KПЗБ.
На церемонији свечаног уручења говорили су генерални секретар KПЗБ Живорад Ajдачић, председник KПЗБ проф Mилован Витезовић, док је одлуку жириjа прочитао председник проф.др Дарко Tанасковић.
Одлуку о наградама, које су ове године уручене по 43. пут, донео jе жири од 17 чланова.
Програм су водили драмски уметници Хаџи Ненад Маричић и Биљана Ђуровић.
Културно просветна заједница Београда додељује “Златни беочуг” од 1970. године уметницима, ствараоцима, научницима, ансаблима, организацијама и установама за трајни допринос култури Београда, односно свима онима који доприносе успешнијем културном животу српске престонице.
Творци награде су песник Васко Попа који је дао и име награди, сликар, илустатор, аутор особене ћирилице "Расовице", оснивач "Позоришта игралишта" и један од првих мултимедијалних уметника Радомир Стевић Рас и музеолог Јевта Јевтовић.
М.Б.