УСПЕШНА ДВОДНЕВНА ТУРНЕЈА ХОРА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У ИТАЛИЈИ

28 новембар 2013

Хор Народног позоришта у Београду, под диригентском управом Ђорђа Станковића, одржао је два веома успешна концерта у оквиру мини турнеје у Италији.

Нашим уметницима указана је част да 21. новембра, у Катедрали Светог Марка, наступе на завршној вечери престижног Интернационалног фестивала духовне музике у Порденонеу, који је ове године одржан 22 пут.
Публика, која је до последњег места испунила ову цркву из 13. века, поздравила је наше уметнике вишеминутним овацијама и узвицима "браво".
На репертоару су била антологијска дела српске духовне музике која су компоновали Стеван Мокрањац (Литургија Светог Јована Златоустог) , Стеван Христић (Опело) и Марко Тајчевић (Духовни стих бр.4 или Воспојте).
На бис је изведена композиција "Тијело Христово", аутора Миодрага Говедарице, који је члан Хора.
Међу учесницима овог фестивала, између осталог, били су и сопран Ђема Бертањоли, главни кантор бечке синагоге Шмуел Барзилај, Вокална група Капела алтоливентина...
Дан касније, 22. новембра, са истим програмом, одржан је концерт у Српској православној цркви Светог Спиридона у Трсту.
После тог наступа, чланови Хора су, такође, испраћени овацијама публике у којој су, поред припадника српске заједнице у том граду, биле и бројне друге званице и представници разних конзулата.
Нарочито задовољство одржаним концертима изразили су и бројни професори музичких конзерваторија из окружења, као и представници Асоцијације италијанских хорова и Удружења композитора Италије.
Гостовање је реализовано захваљујући великој организационој помоћи Италијанског културног центра из Београда.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ