Vesti

USPEŠNA DVODNEVNA TURNEJA HORA NARODNOG POZORIŠTA U ITALIJI

28 novembar 2013

Hor Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića, održao je dva veoma uspešna koncerta u okviru mini turneje u Italiji.

Našim umetnicima ukazana je čast da 21. novembra, u Katedrali Svetog Marka, nastupe na završnoj večeri prestižnog Internacionalnog festivala duhovne muzike u Pordenoneu, koji je ove godine održan 22 put.
Publika, koja je do poslednjeg mesta ispunila ovu crkvu iz 13. veka, pozdravila je naše umetnike višeminutnim ovacijama i uzvicima "bravo".
Na repertoaru su bila antologijska dela srpske duhovne muzike koja su komponovali Stevan Mokranjac (Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog) , Stevan Hristić (Opelo) i Marko Tajčević (Duhovni stih br.4 ili Vospojte).
Na bis je izvedena kompozicija "Tijelo Hristovo", autora Miodraga Govedarice, koji je član Hora.
Među učesnicima ovog festivala, između ostalog, bili su i sopran Đema Bertanjoli, glavni kantor bečke sinagoge Šmuel Barzilaj, Vokalna grupa Kapela altoliventina...
Dan kasnije, 22. novembra, sa istim programom, održan je koncert u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Spiridona u Trstu.
Posle tog nastupa, članovi Hora su, takođe, ispraćeni ovacijama publike u kojoj su, pored pripadnika srpske zajednice u tom gradu, bile i brojne druge zvanice i predstavnici raznih konzulata.
Naročito zadovoljstvo održanim koncertima izrazili su i brojni profesori muzičkih konzervatorija iz okruženja, kao i predstavnici Asocijacije italijanskih horova i Udruženja kompozitora Italije.
Gostovanje je realizovano zahvaljujući velikoj organizacionoj pomoći Italijanskog kulturnog centra iz Beograda.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE