Вести

Успешно гостовање балета „Ко то тамо пева“ у Загребу

26 јун 2022

Култни балет „Ко то тамо пева“ у кореографији и режији Сташе Зуровца, чији је либрето урађен на основу сценарија истоименог филма Душана Ковачевића и на музику Војислава Вокија Костића, изведен је 26. јуна с великим успехом у Хрватском народном казалишту у Загребу.
 
На крају представе, публика у препуној сали поздравила je ансамбл Балета Народног позоришта у Београду двадесетоминутним овацијама, а током бисева, заједно са учесницима на сцени, хорски је певала део рефрена „... да све ово само сневам“ из песме „За Београд“.

Било је ово прво гостовање ансамбла Балета Народног позоришта у Београду на сцени Хрватског народног казалишта у Загребу после 19. година, Наиме, последњи пут, наши уметници наступили су 9. и 10. јула 2003. године с балетом „Доктор Џекил и мистер Хајд“, у кореографији и режији Владимира Логунова.

Балет ХНК Загреб гостовао је недавно, 28. априла, такође након паузе од 19. година, у Народном позоришту у Београду; на Великој сцени извели су неокласични балет„Господа Глембајеви“ у кореографији и режији Леа Мујића.

„Ко то тамо пева“ је премијерно изведен 22. децембра 2004. године, а недавно, 29. априла одигран је двестоти пут. 

Захваљујући својој универзалној нити, представу је разумела и заволела и публика на многобројним гостовањима широм света Богота (Колумбија), Рим (Италија), Торонто и Отава (Канада), Каиро (Египат), Будва и Тиват (Црна Гора), Бањалука (Република Српска), Скопље (Македонија), Темишвар (Румунија) и Сарајево (Босна и Херцеговина).

Представу је видела и публика у Панчеву, Обреновцу, Неготину, Руми, Чачку, Крушевцу, Ужицу, Нишу, Крагујевцу, Ваљеву, Пожаревцу, Лазаревцу, Сомбору, Земуну, Лесковцу и Вршцу.

Балет је добио Годишњу награду Народног позоришта за најбољу представу у сезони 2004/2005, Априлску награду Града Београда и Награду Удружења балетских уметника „Димитрије Парлић“.

„Ко то тамо пева" била је прва плесна представа, у новије време, која је изведена у оквиру престижног Међународног позоришног фестивала „Битеф“ (2005).

Костимограф је Катарина Галић, а сценограф Жорж Драушник.

Интересовање публике за ову представу је несмањено, а има много њих који су је одгледали и више пута.