Вести

ВЕЧЕ АРИЈА И СОЛО ПЕСАМА 19.05. У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

16 мај 2013

У оквиру циклуса „Концерти“, у недељу 19. маја у Музеју Народног позоришта у Београду (18,00) биће одржано вече арија и соло песама. У програму ће учествовати Бранислава Подрумац (сопран), Ана Петровић (сопран) и Светлана Крстић (клавир). На програму ће бити дела Шуберта, Вивалдија, Хендла, Брамса, Вивалдија, Моцарта... Улаз је бесплатан.

Бранислава Подрумац
Рођена 1982. године у Осијеку. Њен талент је откривен док је певала у локалној православној цркви у Дарди где је одрасла. Школовала се у Београду где је 2007. године дипломирала на Факултету музичке, у класи професорке Радмиле Смиљанић. Усавршавала се на мајсторским курсевима у Београду, Бечу и Хагу, код Оливере Миљаковић, Катарине Јовановић, Зоне Газаријан, Џејмса Мекреја и Рите Сусовски. Још током студија је одржала велики број концерата, реситала, јавних и телевизијских наступа. На оперској сцени је дебитовала 2003. године као члан Оперског студија Народног позоришта у Београду насловном улогом у Пучинијевој "Сестри Анђелики". Од концертних наступа издвајају се извођење Бернштајновог "Кадиша" са Хором и Симфонијским оркестром РТС-а (2003) и наступ на Новогодишњем концерту Београдске филхармоније (2011). Посебно место у њеној каријери престављају неговање традиционалне и духовне музике, али и извођење савремених дела класичне музике. Запажене су њена тумачења улога Елизабете у плесној опери "Деришта" Филипа Гласа (2009) и Нимфе у камерној опери "Нарцис и Ехо" (2003). Поред певања, бави се и педагошким радом. Такође је била главни протагониста документарно-играног филма Горана Паскаљевића "Београд отићи или остати" у продукцији немачко–француске телевизије Арте.
Широј јавности постала је позната по тумачењу главне женске улоге у хит мјузиклу "Ребека" Силвестера Леваја. Овом улогом започела је сарадњу са опером и театром Мадленианум, где тренутно тумачи и улогу Папагене у верзији Моцартове "Чаробне фруле" за децу. Добитник је награде УМУС-а за најбољег младог уметника у 2012. години.

Aна Петровић
Ана Петровић је завршила основне и постдипломске студије у класи проф. Николе Китановског на Факултету музичке уметности у Београду, као и на Филолошком факултету у Београду.
Поред активне певачке каријере, ради као професор енглеског језика на Универзитету Сингидунум у Београду, на Факултету за медије и комуникације.
У оквиру Оперског студија "Борислав Поповић" при Народном позоришту у Београду, наступала је у великом броју пројеката и на многим концертима на великој сцени Народног позоришта у Београду.
Најважније улоге које је отпевала су: Виолета Валори у Вердијевој “Травијати”, Микаела у Бизеовој “Кармен”, Мизета у Пучинијевим “Боемима”и Ђеновева у “Сестри Анђелики” истог аутора.
Такође, током студија, имала је прилику да сарађује и учи од уметника као што су: Радмила Бакочевић, Бисерка Цвејић, Дејан Савић, Станко Јовановић, Никола Мијаиловић, Снежана Савићић- Секулић, Давид Бижић, Снежана Брзаковић.
Лета 2010. била је стипендиста летње школе Универзитета у Бечу што јој је омогућило да учи од реномираних уметника као што су: Силвана Дусман, Јоханес Бота, Клаус Буш, Герхард Кари, Клаудиа Виска, Роберт Херзл.
Лета 2013. биће стипендиста међународне летње школе у немачком граду Нојцеле.
Поред многобројних солистичких концерата које је одржала у Београду и широм Србије, наступала је у Аустрији и Словенији.
Певала је у филму корејског редитеља Сагмана Кима “Tenor Lirico spinto” чија се премијера очекује на овогодишњем филмском фестивалу у Венецији.
У фебруару 2013. је наступила на другом балу привредника у Бечу у предивном здању "Курсалон".
Од марта 2013. године наступа у улози Папагене у Моцартовој опери “Чаробна фрула” у оперској кући “Мадленијанум” у Београду.

Светлана Крстић
Светлана Крстић је дипломирала и магистрирала на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Андреје Прегера.
Након завршених студија, уз педагошки рад наставља са учешћем на такмичењима и концертном активношћу као солиста, клавирски сарадник и камерни музичар.Лауреат је првог ЕПТА пијанистичког конкурса одржаног у Београду у категорији клавир, као и добитник специјалне награде за клавирску сарадњу на истом конкурсу.
Наступала је у свим репрезентативним салама у Београду и широм Србије, Прагу, Cap-Sante-u, Монтреалу… Учествовала је на фестивалима НОМУС у Новом Саду, ОКТОХ у Крагујевцу и остварила је снимке и гостовања за РТС , ТВ Нови Сад и Радио Цанада.
Учесник је концерата остварених под покровитељством Амбасаде Чешке Републике у Београду, Матице српске у Новом Саду, Секретаријата за културу града Београда као и концерата реализованих у организацији Југоконцерта.
Током вишегодишњег боравка у Канади, активна је као клавирски сарадник и професор клавира приватно и као клавирски сарадник при факултетима McGill и Concordia.
Сарађивала је са уметницима као што су Gerda Findeisen, Liselyn Adams, Antonio Lysy, Dixie Ross-Neill, Robert Savoie.
Поред концертне делатности, ангажована је и као педагог на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.